НОВИНИ

Производители на кайсии търпят загуби заради вноса от Гърция

Производители на кайсии от региона на Силистра търпят загуби заради вноса на плодове от Гърция и ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това, стопаните отчитат добра реколта.

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 04.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Заради изобилието от плодове това лято и евтиния внос от Гърция, в разгара на кампанията, търговци и прекупвачи свалиха цената за килограм кайсии до 70 стотинки, а на места може да се купи и за 50 стотинки.

Шукри Мемиш - производител: Гърция ни убива. Стока много, обаче няма купувачи. Купуват 50-60 максимума е. 25 за ракия вече. Просто не можем надника да си изкараме.

И тази година, за да могат да покрият разходите си, в Силистренско разчитат на румънските търговци.

Гюнай - производител: Идват румънци и направо ни изнудват, връзват ни ръцете. Няма на къде. Няма други купувачи, отиваш, щеш не щеш им даваш на безценица.
Айнел Али - производител: Понеже нямаме пазар, ние не можем да си изкараме това, което сме дали досега за тях. Най-малко 10 пръскания имаме до сега, които са на стойност около 2 000 лева.

Друг начин за реализация на плодовете е преработвателната индустрия да изкупи част от реколтата, но такова предприятие в региона няма.

Гюнай - производител: На нас ни трябва асоциацията, която имаме в Русе да се заеме, да си направят фабрики тука, да има работни места за нашите хора, да има печалби за заводите.

Заради ниската цена, тонове кайсии вече гният в масивите. Стопаните са категорични, че ако държавата не се намеси, скоро българският плод ще се превърне в дефицитна стока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евтаназират прасета заради ново огнище на африканска чума
Евтаназират прасета заради ново огнище на африканска чума
Болницата в Кюстендил остава без инфекциозно отделение
Болницата в Кюстендил остава без инфекциозно отделение