НОВИНИ

Производители на лютеница недоволстват срещу "Активни потребители"

Лютеницата, която се продава в магазините, не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по повод твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в бурканчетата на популярна фирма е открито вещество със сходни на наркотик качества. Компанията производител обмисля да търси правата си по съдебен път, след като получи протоколите от изследванията, направени в Белгия.

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 12.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Няма категорични доказателства, че в изследваната по желание на "Активни потребители" лютеница е открито веществото олеамид. Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, категорични са от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Дори да се установи съдържание на олеамид, няма опасност за потребителите, защото веществото не е вредно за здравето. Затова от фирмата, която произвежда популярната лютеница обясняват представените преди два дни изследвания с търсене на сензация и намаляване на продажбите на фирмата.

Рангел Пинджев - собственик на фирма производител: "Рано е още да кажа дали има някакъв спад, предполагам, че ще има при всички положения".

Мисля, че е редно да си потърсим правата, но ще го обсъдим това нещо.

От лабораторията, в която са проверили съдържанието на 12 марки лютеница и са изпратили проби в Белгия обясняват, че са предупредили, че веществото е опасно на база на научни изследвания в чужбина.

д-р Сергей Иванов - Център по биология на храните: - В какви количества е опасно тогава? - Не можем да Ви кажем, не е изследвано върху хора това съединение, а върху животни. Затова ние просто цитираме какво има достъпно. Акредитацията на държавната българска служба за акредитация не е необходима на никой. В момента в света няма лаборатория, която да е акредитирана за мерене на олеамид.

Относно твърденията, че в лютеницата се влага високо количество захари, производителите обясниха, че спазват всички норми и не надхвърлят допустимите 16%. Тенденцията през последните години била точно обратното -подслаждането е по-малко, защото киселинността на доматите намалява.

Константин Ламбрев - председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци: "През последните 20 години само в доматеното пюре количеството естествени захари се е повишило с 3 - 4 %. Киселинността е паднала".

От Асоциацията "Активни потребители" призовават да се забрани добавянето на захар в лютеницата, а ако се слага такава, продуктът да се продава на отделен щанд като имитиращ.

д-р Сергей Иванов - Център по биология на храните: "В момента стандартът е неадекватен. Той позволява ако се спазва точно, то въглехидратите да бъдат не 20%, а 30. Затова ние искаме да се постъпи, както с имитиращите млечни продукти".

От Агенцията по храните обясниха за БНТ, че няма причина да изпращат проби от лютеница за изследване в чужбина, защото веществото олеамид не е опасно за здравето и няма други установени нарушения от страна на производителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледоходът спря кораби по средата на Дунав край Силистра
Ледоходът спря кораби по средата на Дунав край Силистра
Силистренският театър залага на балканска драматургия през новата година
Силистренският театър залага на балканска драматургия през новата година