НОВИНИ

Производители на малини са заплашени от фалити

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:29, 30.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните: „На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия!

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

Станимир Стефанов, старши експерт в Национална служба за съвети в земеделието: „В момента тече прием по една мярка от Програмата за развитие на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства, където малинопроизводството и сектор „Плодове и зеленчуци" са приорететни.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Възстановена е продажбата на месечни винетки за камиони
​Възстановена е продажбата на месечни винетки за камиони
Арестант загина в Пловдив след скок от третия етаж
Арестант загина в Пловдив след скок от третия етаж