НОВИНИ

Производителите на патешко не са обезщетени заради птичия грип

България е в топ 3 на световните производители на патешко месо веднага след Франция. Вълната от птичи грип, която удари страната ни в края на декември, обаче нанесе най-тежки поражения основно върху производителите на патици. Въпреки че едномесечният срок, в който те трябваше да бъдат обезщетени за умъртвените птици, изтече отдавна, плащания за фермерите все още няма. Стопаните са отчаяни и се съмняват, че ще успеят да възстановят бизнеса си.

bnt avatar logo
от Росица Колева
07:19, 02.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

До момента в страната са регистрирани 67 огнища на птичи грип, но заразата вече отшумява. По-голямата част от засегнатите стопанства са в областите Пловдив, Хасково и Стара Загора, главно обекти, в които се отглеждат патици. Стотици хиляди птици са умъртвени, фермите са под карантина, а работниците от тях вече са на трудовата борса.

Стефка Кисьова, птицепроизводител с. Верен: Избиха ни и здравите, и пострадалите птици.
Димитър Лазаров, птицепроизводител, с.Белозем: Никой не ни дава информация колко ще ни обезщетят, кога ще стане обезщетяването и кога ще започнем работа.
Миглена Терзийска, птицепроизводител, с. Мирово: Разчитаме на милостта на държавата, която не знам кога ще ни обърне внимание.

Въпреки че още в края на миналата годината правителството гласува 9 700 000 лв. за извънредната ситуация с птичия грип, оказва се, че няма институция, която да оцени щетите. Налага се сключване на допълнителни договори.

д-р Петя Петкова, заместник-директор на БАБХ: В момента трите засегнати района, където имаме водоплаващи, имат договори с лицензирани оценители. Очаква се тяхната цена и да можем да направим плащанията.

Оценките ще са готови до 20 март. Притиснати от кредити и отменени поръчки, производителите на патици заплашват с протести и обмислят да съдят държавата. Те са убедени, че заради лош контрол заразата е влязла в страната ни с вноса на яйца и малки патици от държави, в които има огнища на болестта.

От Агенцията по безопасност на храните са категорични , че птичият грип е причинен от прелетните птици, а бумът на разпространението му е заради неспазване на мерките за биосигурност по фермите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300-метрова мартеница в Лясковец
300-метрова мартеница в Лясковец
Вишеградската четворка срещу Хранителната дискриминация
Вишеградската четворка срещу "Хранителната дискриминация"