НОВИНИ

Прокуратурата и МВР с подробности за задържания измамник от Фейсбук

Полицията задържа Спас Василев, който се представяше в социалните мрежи с фалшивата самоличност Александър Николов. Той е арестуван в София. Задържан е не заради аферата с десетките оплетени в неговата мрежа и присвоените големи суми пари, а заради измама от 2012 година, когато е склонил варненец да му даде 500 лева.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 13.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Проверката на ГДБОП по случая с фейсбук-измамника Спас Василев е започнала още в края на август след сигнали на пострадали хора. Междувременно са извършени проверки във всички прокуратури в страната, за да се установи - има ли досъдебни производства за измамени със самолетни билети.

Резулатите: в София, Варна, Благоевград и Дупница са образувани досъдебни производства. Още през 2012 той е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. за издирване в Шенгенската информационна система. И така Спас се издирва до днес.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Спас Василев е бил привлечен като обвиняем за измама, както и за документно престъпление, така че в понеделник колегите от Софийска районна прокуратура ще обединят своето разследване и с процесуално-следствените действия ще се обогати, извършени под ръководството на Варна.

В момента Спас е заподозрян за всички измами със самолетни билети, но все още се събират доказателства по случая.

гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Към момента имаме над 40 лица, които са установени пострадали. Доста по-малко от тях към момента са разпитани. Има свидетели, които все още не са дошли при нас.

Не са постъпвали и жалби от чужденци или от българи, живеещи в чужбина, съобщиха още от прокуратурата. От там отхвърлиха и твърдението за измамени от Спас прокурори. Министърът на вътрешните работи също коментира фейсбук-измамникът като предупреди:

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Всички да внимават какво правят. Легалният начин да си купиш билети по правилата е на друго място. Това че някой иска да мине метър. Съжалявам за термина и да си купи по-евтини билети, да страдат. Това е моят отговор на министър. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително, за да защитавам хора, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата.

Спас Василев е задържан за 72 часа, считано от днес. Очаква се до понеделник всички производства ще бъдат обединени в едно и ще бъде повдигнато разширено обвинение за измама на Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на камбани от целия свят в Пазарджик
Изложба на камбани от целия свят в Пазарджик
Прогноза за времето през почивните дни
Прогноза за времето през почивните дни