Причините, довели до водната криза в Перник, ще бъдат разследвани от Специализираната прокуратура. Предварителната проверка на прокуратурата в Перник е установила данни за евентуална безстопанственост от страна на длъжностни лица в две министерства - регионалното и екоминистерството. Материалите са изпратени в специализираната прокуратура, която трябва да прецени дали да започне разследване и повдигне обвинения.

Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево на протест заради водния режим

Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево на протест заради водния режим

Жители на Кладница и Рударци и Драгичево излязоха на протест тази сутрин заради водния режим в региона. По думите им ВиК не прави нищо за решаване на...

Две прокуратури в Перник - районната и окръжната, са извършили три проверки заради липсата на питейна вода в града. Районната е прегледала всички документи на местното ВиК, което отговаря и за управлението на язовир "Студена". Окръжната пък е проверила дейността на областния управител, общината и е изискала цялата информация от регионалното и еко министерството. Оказало се, че всички институции ежедневно са получавали справки, от които е видно, че притокът на вода в язовир "Студена" е значително по-малък от разхода.

Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник: През цялата година никъде от министерствата не посочиха какви мерки са взели, тъй като от януари до ноември водата в язовира очевидно намалява и то видимо. Това все пак е язовир, не е някакъв скрит извор, където да не се знае и не са предприети никакви мерки, поне такива не са ни посочени.

Според Закона за водите в подобни ситуации е задължително да се подава вода за битови нужди, а за промишлени да се ограничи или спре. Според прокуратурата именно подаването на вода за промишлеността е трябвало да спре най-късно през месец юни, но това не е направено до ноември. Установено е още, че без причина е имало контролирано изпускане. Заключението на прокуратурата - така е проявена безстопанственост, от която са настъпили сериозни вреди и дори е застрашено здравето на хората.

Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник: Извършените деяния от кметове, областни управители, членове на Министерския съвет и зам.-министри са от компетентност на Специализираната прокуратура, поради това и материалите са изпратени там, тъй като установихме бездействие на всички тези държавни институции по проблема с язовир "Студена".

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова отговори, че не е виждала постановлението на прокуратурата и затова не може да коментира.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ако има проблем и грешка, то аз бих го отчела като мой личен поглед на нещата, като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата за промишлеността, за да се съхрани водния ресурс за по-дълго време.

Министър Аврамова поясни, че ВиК дружеството има задължение да информира кмета и областния управител, но не и министерствата за проблеми с водата.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Така че съвместно с кмета с областния управител е трябвало да бъде въведен режим. Това е мой личен поглед, нека органите да си свършат работата.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отказа коментар с мотив, че ще изчака становището на специализираната прокуратура. В същото време днес в парламента депутатите спориха два часа за състоянието на ВиК сектора. От БСП обобщиха, че водният сектор "заеквал" вече 10 години при това управление. От ДПС видяха прехвърляне на топката между министерствата. А от ГЕРБ обявиха, че готвят нов закон за ВиК.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Близо 7 милиона българи плащат за некомпетентно управление на сектора, административен хаос и корупция. 7 милиона плащат за действията на стотина, които доведоха българските граждани до това състояние.
Рамадан Аталай, депутат от ПГ на ДПС: Ситуацията е много тежка и няма да се разреши с магическа пръчка. На хората не им трябва законопроект. В Перник питат за вода. Даже някои от няколко дена колегите идват без да се обръснат тука като ги гледам.
Ивелина Василева, депутат от ПГ на ГЕРБ: Важно е ние народните представители да дадем своя принос за това да гарантираме и на хората и на българската икономика достатъчно количество и с добро качество води.

От БСП предложиха да се дават водни помощи, но министърът на регионалното развитие уточни, че засега обмислят в новия закон за ВиК да заложат социално поносима цена на водата, а не помощи. В крайна сметка парламентът задължи Министерството на регионалното развитие и благоустройството до 15 май догодина да е готово със закона, а министърът да се отчита два пъти годишно по стратегията за развитието на ВиК-сектора.

ВиК-Перник назначи прокурист, който да предложи нов воден режим

ВиК-Перник назначи прокурист, който да предложи нов воден режим

Жители на пернишките села Драгичево, Рударци и Кладница блокираха за кратко тази сутрин път Е-79. Те са недоволни от намеренията да се въведе режим и...