От разпространените от прокуратурата документи става ясно, че има подозрение, че е осуетена проверка на КПКОНПИ по отношение на г-жа Десислава Радева за конфликт на интереси. Явно става дума за сигнала, че в конфликт на интереси Десислава Радева, във времето когато е била Генчева е била назначена на две длъжности във Военно-въздушните сили, а именно във финансовия отдел и с допълнително споразумение като Пиар. От прокуратурата подозират, че част от документите са укрити и не са предоставени на Антикорупционната комисия и президентът е съпричастен към укриването им.

Прокуратурата: Данните, уличаващи президента, са в СРС срещу командира на ВСС

Прокуратурата: Данните, уличаващи президента, са в СРС срещу командира на ВСС

Прокуратурата публикува записани разговори със специални разузнавателни средства на началника на военно-въздушните сили ген. Цанко Стойков. В единия о...

От прокуратура уточняват, че евентуалните престъпни действия, които се подозират не са свързани пряко с изпълнението на службата му като държавен глава. Самото разследване пък, по което са прилагани СРС-та спрямо ген. Цанко Стойков е за подозирано корупционно престъпление извършвано от май 2017 година до момента. Прави впечатление, че периодът съвпада с работата по проекта за придобиване на нов изтребител за бойната ни авиация.


Прокуратурата публикува аудио-запис, направен със Специални разузнавателни средства. Те са приложени от ДАНС спрямо командира на ВВС генерал Цанко Стойков по дело за предполагаема корупция срещу служители на Министерството на отбраната. В записа се чува разговор между генерала и мъж, който прокуратурата предполага, че е президента Румен Радев.

Генерал-майор Цанко Стойков: От КПКОНПИ тука започнаха да пристигат документи заливащи. Аз досега държах положениуето и нищо не пращах, но сега вече започнаха официални писма да пращат. Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращаме, но все нещо трябва да отговоря. По въпроси какви записи са издавани, пък какви договори са сключвани, пък разни такива щуротии. Става въпрос за назначаването на Деси и за това какви договори е имала, ползвала ли е рани жилища, кой ги е плащал. Някакви такива простотии.

Ден по-късно е записан друг разговор на генерал Цанко Стойков с мъж, за когото се предполага, че е негов подчинен. В него се уговаря как на поискана от Антикорупционната комисия информация да се отговори, че Румен Радев и Десислава Генчева не работят във ВВС от три години и е необходимо КПКОНПИ да уточни правното основание за исканата информация. В разговор пък проведен седмица по-рано на 16 април пак между ген. Стойков и предполагаем негов подчинен се говори за официалните документи, които са налични във ВВС за назначаването на Десислава Генчева във финансовия отдел и допълнителните споразумения, с които е възложено да работи и като Пиар на ВВС. Уточнява се, коя информация по закон е официално унищожена и да не се изпраща на Антикорупционната комисия.