НОВИНИ

Прокуратурата иска преразглеждане на концесионния договор за Пирин

Прокуратурата разследва концесията на ски зона Банско, финансирането на Българската федерация по ски и дейността на концесионера "Юлен" АД. Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо с препоръки до премиера Борисов за ревизия на договора за парк Пирин. От държавното обвинение заявиха днес, че концесионерът е използвал в продължение на 8 години две трети повече от позволената площ. Разследват се и 18 отказа за общо 14 години на благоевградската прокуратура да разследва ,,Юлен" .

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:09, 12.06.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Проверката на прокуратурата започва в края на февруари след сигнал на партия ,,Зелените". В него се посочва, че концесионерът използва повече площ от разрешеното.

Борислав Сандов, съпредседател на ПП "Зелените": Бих нарекъл това престъпна безстопанственост от страна на държавата и арогантност от страна на концесионера, който много добре знае кои са точките, в които описват неговата концесия, въпреки това той е разширил площта.

Проверката на прокуратурата е установила, че концесионерът използва близо 65 хектара повече от позволеното. През последните 8 години Министерският съвет е знаел, но не са предприети никакви действия.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: ,Министерският съвет не е взел съответното решение и не е приведен този договор в съответствие с нито една разпоредба на закона за концесиите, колкото и пъти да се е изменял този закон през годините. Ако се установят данни за това, че Министерският съвет през всичките тези години е осъществил престъпление, уверявам ви, че ще има обвинения.

Според главния прокурор голяма част от текстовете в договора не съответстват на законодателството и е нужна незабавна реакция от страна на кабинета.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Това, което може да направи прокуратурата и главният прокурор, е да предложи. Ние не можем да изземем функциите на Министерския съвет и да сключим договор, такъв какъвто мислим, че е редно да съществува.

От фирмата концесионер отказаха да застанат пред камерата ни. Заявиха, че не използват повече площ от разрешеното и че всички проекти на територията на парк Пирин са съгласувани с държавата. Оттам също настояват за анексиране на договора.

В същото време стана ясно, че държавното обвинение разследва и отчитането на 40 милиона лева субсидии, отпуснати от Министерството на спорта на Българската ски федерация. В повечето случаи става въпрос за средства за обучения и тренировки. Според прокуратурата федерацията не само не отчитала резултатите от проектите, но и нямало достатъчно ясни документи как са изразходвани парите.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Ние подкрепяме всички действия на прокуратурата. В час сме с тази проверка. Правим всичко възможно максимално добре да контролираме федерациите и клубовете за начина, по който се изразходват средствата. Предоставили сме всички документи, които са ни искали.

Проверяваният период обхваща последните 4 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишна среща на Борда по туризъм обсъди проблемите в бранша
Годишна среща на Борда по туризъм обсъди проблемите в бранша
Разбиха група за данъчни измами във Велико Търново
Разбиха група за данъчни измами във Велико Търново