Прокуратурата поиска съдът в Благоевград да заличи регистрацията на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права", съобщиха от пресцентъра на главния прокурор. Действията се предприети, след като Сотир Цацаров е бил информиран от ДАНС, че дейността на неправителествената организация е противоконституционна. Преди два сигнал подаде и от вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов с мотива, че членовете на сдружението са учредители на забранената "ОМО Елинден-Пирин".

В доклада на ДАНС до главния прокурор се посочва, че целите на регистрираното в Благоевргад „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" са насочени срещу единството на държавата и представляват заплаха за националната сигурност.

В становището се посочва още, че учредителите приемат не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, но и че неговите права и свободите са накърнени, поради което се налага тяхната защита.

Поради тази причина Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда иск за заличаване регистрацията и дейността на сдружението.

Георги Мадолев - говорител на Окръжна прокуратура Благоевград: Основание да направим това искане е, че неговата дейност противоречи на Конституцията, защото на първо място се поставят политически цели, защото считаме, че дейността ми е насочена срещу единството на нацията и затова намираме, че то трябва да бъде прекратено.

Екип на "По света и у нас" успя да се срещне със секретаря и протоколчик на учредителното събрание на сдружението, който отрече да извършват противозаконна дейност.

Йордан Грозданов, секретар и протоколчик на учредителното събрание на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" : Вижте, има устав и те знаят и ви е сигурно знаете, така че излишно е да коментираме. Всичко е законно това е положението. Защото по законов път е регистрирана.

Окръжният съд в Благоевград трябва да прецени дали в искането на прокуратурата е основателно, за да бъде заличена регистрацията на сдружението.