НОВИНИ

Експерти за казуса с майката, изоставила детето си

Във връзка с казуса с Мария Иванова от село Габра, която изостави детето си, след като се оказа в безизходица, стана ясно, че тя може да сезира прокуратурата, тъй като е била уволнена малко преди да излезе в майчинство. Това заяви в "Денят започва" Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ и юрист по трудово право.

Владислава Николова
от Владислава Николова
10:30, 01.08.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

В момента специалисти от фондация "За нашите деца" оценяват родителския капацитет на Мария, която иска сина си обратно. Становището им трябва да излезе до два месеца. Пред БНТ изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапова обясни, че най-важно в такъв случай е да се вземе предвид интереса на детето и това ще бъде водещо при изготвянето на оценка от тяхна страна.

Иванка Шалапатова, изп.директор фондация 'За нашите деца": Много хора все още помнят старите времена, в които преди много години те са оставяли детето директно в дом за деца. Практика, която вече не е позволена. Само за първото полугодие Фондация "За нашите деца" е работила по 1098 случая на риск на деца. Случаите на риск от изоставяне за 71, в 68 имаме успех, т.е детето не е оставено в социален дом.

Тя призова родителите винаги да се обръщат първо към социалните грижи или отдел "Закрила на детето" в такива случая. Шалапатова допълни още, че от фондация "За нашите деца" алармират за състоянието на системата за закрила на детето, която по думите ѝ, е в много голям срив, има много голяма демотивация на хората хората, които работят в много лоши условия на труд, поради което гражданите не получават добро обслужване.

"Каквото и да е оценката на родителския капацитет, крайното заключение трябва да бъде кое е най-доброто за това дете. ", каза още тя.

;


Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ и юрист по трудово право: Бременните жени и тези, които извършват ин витро процедури, имат особен статус и са поставени под специална закрила на закона, която поставя майката под особена закрила. Работодателите нямат право да прекратяват трудовите правоотношения по собствена инициатива,когато има доказана бременност. Жените трябва да предоставят документи, с които това се удостоверява. За да преодолее забраната на закона този работодател, е използвал принуда. Няма логика такова поведение. Във връзка с това е възможно е да има нарушения на работодателя спрямо осигурителните вноски, които той е бил длъжен да внася. Контролните органи следва да проверят. Ако се окаже, че има невнесени осигуровки, апелът ми е да се сезира прокуратурата. За да ползват правата си по Кодекса на труда, бременните трябва да докажат бременността си.

По думите му, ако има принуда и тя се е съгласила да подпише декларация под това влияние, трябва да мислим за порок на волята и ако това се докаже по безспорен начин, актът за прекратяването по взаимно съгласие не би трябвало да породи правни последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Безработица реално няма
Бойко Борисов: Безработица реално няма
Фотографска изложба Аз съм българка!
Фотографска изложба "Аз съм българка!"