НОВИНИ

Прокуратурата: Мурад Хамид представлява заплаха за сигурността на България

Задържаният в български арест Мурад Хамид представлява заплаха за националната сигурност на България. Това обяви прокуратурата, която потвърди новината, че 20-годишният роднина на един от атентаторите срещу "Шарли Ебдо" е задържан през юли у нас, след като се опитал да премине през Турция - най-вероятно на път за Сирия. За Хамид има европейска заповед за арест. Къде е сега Мурад Хамид и ще бъде ли екстрадиран от страната - разказва Николай Минков.

bnt avatar logo
от Н. Минков, Цвети Катанска
17:55, 08.08.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Мурад Хамид се намира в Националната следствена служба, той е зет на Шариф Куаши - един от терористите, атакували френския вестник "Шарли Ебдо" през 2015-та година.

Днес поркуратурата най-после обясни защо Мурад не е бил зедържан още на Българска територия, а се е наложило първо Турция да го спре на Капъкуле заради 5-годишна забрана да влиза в страната заради принадлежност към "Ислямска държава". И какъв е бил точно неговия маршрут.

Оказва се, че той е пътувал напълно легално с влак от Париж към Турция. Българските власти не го задържат, защото за него не е била издадена европейска заповед за арест, а само е бил в Шенгенската информационна система за издирвани лица. Поради това обстоятелство той не е бил арестуван, а само са информирани френските власти, че лицето е локализирано.

Цвети Катанска разказва още подробности за действията на българските власти от разкриване самоличността на Мурад, до неговото задържане.

Пътят на Мурад през България

Френският гражданин Мурад Хамид влиза в България с влак от Сърбия на 26 юли към 19,45 часа. Той обявява, че ще бъде у нас за една седмица с цел туризъм.От Шенгенската информационна система е получено съобщение, че Хамид е обявен за безследно изчезнал от сестра си във Франция. Това разказа говорителят на главния поркурор Румяна Арнаудова и уточни, че издирването му към онзи момент не е било основание за забрана на движението му у нас. Просто българските власти са длъжни да подадат информация, че лицето е открито.

Прокуратурата няма данни за това какво е правил и къде е бил Хамид от 26 до 28 юли. На 28 юли към 1,30 ч. през нощта обаче той се появява на българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево с намерение да я премине. И го прави без проблем.

Щом стъпва на турска територия обаче граничните власти са го експулсирали незабавно към България, защото за Мурад Хамид имало забрана да влиза в страната за период от 5 години. По същото време от Шенгенската информационна система постъпва нова информация, че Хамид е пътуващ боец към "Ислямска държава" и се счита за особено опасен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Същият ден председателят на ДАНС събирайки цялата информация за лицето и издава заповед за експулсиране и забрана за влизане в република България за десет години. Прието е, че лицето представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност.

Хамид е задържан още на 28-ми от гранична полиция. На 29 юли сутринта у нас пристига и европейска заповед от главният съд в Париж за арест на Мурад Хамид. Той е задържан за още 24 часа от Пето районно в София. На 30 юли Софийска градска прокуратура разпорежда задържането му за 72 часа и е преместен в следствието.

Наложена му е и постоянна мярка за задържане от Софийски градски съд. Арнаудова уточни, че към момента няма данни Мурад Хамид да е имал съучастници или помагачи в България.

В сряда състав на Софиския градски съд ще разгледа делото му за експулсиране. И ако потвърди искането на Френските власти и Мурад не обжалва, той ще бъде екстрадиран до 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители през новата учебна година
Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители през новата учебна година
Македония скърби за жертвите на наводнението
Македония скърби за жертвите на наводнението