Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния регион Каталония, които окажат съдействие за организирането на референдума за независимост, насрочен за 1 октомври, предаде AFP.

© БТА

Прокуратурата разпореди на кметовете, които досега са се съгласили да помогнат за провеждането на гласуването, да бъдат призовани в съда като официални заподозрени и ако не се явят „да бъдат арестувани“, става ясно от копие на решението, предадено на агенцията.

Властите на Каталуния поискаха от 948 кмета на североизточния регион да предоставят място за избирателните секции за плебисцита.

Вече над 700 големи общини се съгласиха да участват във вота.

Консервативното правителство на испанския премиер Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре допитването до народа. Според него, конституцията на Испания от 1978 г. предвижда, че регионалните правителства не могат да свикват референдум за независимост.

Каталуния – богат регион с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г.

Прокуратурата на Испания заплаши с арест кметовете в Каталония

Прокуратурата на Испания заплаши с арест кметовете в Каталония

Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния регион Каталония, които окажат съдействие за организирането на реф...