НОВИНИ

Прокуратурата няма доказателства за обратна принуда към Илко Семерджиев

Няма умишлена атака или нагласено разследване срещу служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев. Това коментира в "Денят започва" , говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й, досъдебното производство срещу Семерджиев е започнало още в края на февруари. Въпреки че е бил призован да даде обяснения по случая на 31-ви март, здравният министър не го е направил, коментира още Арнаудова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 04.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В рамките на нашето разследване не е установено нито едно доказателство за обратна принуда, както твърди служебният министър Илко Семерджиев в разпространеното през Министерството на здравеопазването становище. Имаме свидетели очевидци на разговора между Илко Семерджиев и Асена Стоименова, тъй като телефонният разговор по между им е станал достояние на всички присъстващи в стаята. Прокуратурата счита, че гласните доказателствени средства, подкрепени от писмените доказателства по делото сочат еднозначно, че деянието е извършено по начина, по който го съобщава и за който свидетелства и г-жа Стоименова.

Илко Седмерджиев е с обвинение, че е оказал натиск върху директора на Агенцията по лекарствата да назначи за свой заместник, човек посочен от министъра. Асена Стоименова проверила кандидата и отказала да го назначи, защото бил в конфликт на интереси. После твърди, че е била заплашена от Семерджиев по телефона с уволнение. В писмено изявление здравният министър коментира, че обвиненията срещу него са в стил "гузен негонен бяга" и отрича да е искал оставката на Стоименова. Семерджиев твърди, че е поискал от директорката на агенцията по лекарствата да провери подадените документи и да му докладва до 27-ми март ако се окаже, че има конфликт на интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски тийнейджър призна, че е планира покушение срещу папа Франциск
Американски тийнейджър призна, че е планира покушение срещу папа Франциск
Хлябът поскъпва заради новата цена на газа
Хлябът поскъпва заради новата цена на газа