Обвинение за инцидента в тунел Ечемишка. Георги Златев - бивш директор в Агенция "Пътна инфраструктура", е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщиха от прокуратурата. Наложена му е мярка за неотклонение подписка.

Златев беше един от пътните шефове, които бяха отстранени, след трагичния случай, при който загина жена. Според прокуратурата той е проявил немарливост към служебните си задължения, свързани с ремонт и поддръжка на тунела.

През 2015 и 2016 г. в АПИ са постъпили 3 доклада от дружеството Автомагистрали - за лошото състояние на металната конструкция, която държи осветителните тела и нуждата от ремонт. Златев е бил длъжен да предвиди и да изготви план за ремонтни дейности, твърдят от прокуратурата. Те уточниха, че разследването продължава и може да има още обвинения. Златев е с мярка за неотклонение подписка и следобед даде обяснения пред разследващите.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: 13-ти юли е последният доклад от автомагистрали "Хемус", входиран в АПИ. За корозирала носеща стоманена конструкция на осветителни тела и необходимост от почистване от ръжда и обработване с антикорупционно покритие и последващо боядисване и демонтаж поради изтекъл срок на експлоатация.
Инж. Георги Златев, бивш дир. в "Поддръжка и пътна инфраструктура" - АПИ: Всички знаете и виждате, че към настоящия момент се изпълняват ремонтни работи в тунела в дясната тръба, която определено беше в едно доста по-тежко състояние.
БНТ: Можете ли да кажете имало ли е осигурено финансиране за евентуални ремонтни дейности? - Не мога да коментирам.