НОВИНИ

Прокуратурата обвини шефа на онкологията в София за безстопанственост

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД - гр. София за безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на близо 2 млн. лева.

bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 25.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че в периода 2013 г. – 2015 г., под ръководството на д-р Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства.

Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.

От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена.

В. Ангелов е с мярка за неотклонение “Подписка“. Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС. До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Акцентът на разследването е икономическото престъпление. Сега се разследват документите по обществената поръчка и протоколите за доставката. На този етап разследва се икономическия ефект - ще се разследва, разбира се и дали са прилагани по отношение на онкоболни лекарства с изтекъл срок това е линия на разследването, за която не можем нищо да съобщим, защото не сме разпитали всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мним полицейски шеф измами жена от Монтана
Мним полицейски шеф измами жена от Монтана
Протести в Бразилия за оставка на президента
Протести в Бразилия за оставка на президента