НОВИНИ

Прокуратурата за делото "КТБ": Цветан Василев е оказвал натиск върху свидетели

Има данни, че Цветан Василев е оказвал натиск върху свидетели по делото КТБ. Това заявиха от държавното обвинение по време на поредното заседание в Специализирания наказателен съд.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:59, 27.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според прокурор Иван Гешев по време на процеса Цветан Василев вероятно ще се опита да компрометира част от свидетелите. В съдебната зала стана ясно, че има данни за заплахи за живота на един от основните свидетели и бивша дясна ръка на банкера - Бисер Лазов. Заплашвани са още най-малко трима души.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Твърдя, че има гласни и други писмени доказателства, в които се сочи, че са дадени 200 хил. лв. за профилактиране на свидетел, твърдя, че има конкретни заплахи към конкретни свидетели не само срещу един, които са отделени в други производства. Това твърдя.

Сигналите за заплахи ще се проверяват от градската прокуратура.

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев: Такива писмени доказателства не видях в делото. Ако има в безкрайните показания на Бисер Лазов някакви твърдения, че някой го е заплашвал и т.н. много е вероятно да има такива твърдения.

Ръководителят на спецпрокуратурата обвини Василев и неговите адвокати в политизиране на процеса. Това ставало ясно от писмата на банкера до съда и позоваването на закона „Магнитски“. Според Гешев по този Сърбия може да откаже екстрадицията по политически причини.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Той твърди, че е преследван политически. Целта на тази негова защитна стратегия е да не бъде екстрадиран в България.
;

Според защитата на банкера делото е политизирано още от самото начало.

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев: Държавата е срещу него в лицето на управляващите. Това е очевидно още от началото по начина, по който събориха банката.

Адвокатите на Василев поискаха прокурор Гешев да бъде отстранен с мотива, че прави внушения със системните си изказвания в медиите. В залата дори бяха цитирани конкретни публикации. Съдът обаче отхвърли искането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският посланик в Москва е извикан за консултации с правителството
Българският посланик в Москва е извикан за консултации с правителството
Изложба показва реквизит от сериала Капитан Петко Войвода
Изложба показва реквизит от сериала "Капитан Петко Войвода"