Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан за напускане на страната. Мярката беше постановена от Окръжната прокуратура след тежката катастрофа край село Загорско, при която загина 6 месечно бебе. Съдът е преценил, че няма опасност Местан да се укрие. Междувременно прокуратурата отново отне шофьорската книжка на лидерът на ДОСТ само ден след като съдът в Кърджали отмени и тази мярка.

Съдът в Кърджали приема, че забраната за напускане на България е прекомерно решение. Освен това данните, събрани по делото за катастрофата и поведението на Лютви Местан позволявали извода, че той няма да се укрие в чужбина. Решението е окончателно.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според нас тази мярка щеше да обезпечи и да постигне целите на наказателното производство. Като, подчертавам, това не е абсолютна забрана да се напускат пределите на страната, а само с разрешение на прокурора или, ако се намираме в съдебна фаза - на съда.
Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан да напуска страната

Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан да напуска страната

Мярката беше постановена от прокуратурата след катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе. Съдът приема, че забраната за напуска...

В понеделник съдът отмени и отнемането на шофьорската книжка на Лютви Местан. Мотивите - че мярката е прекомерна и че Местан не представлява опасност за обществото. Днес обаче прокуратурата отново постанови отнемане на книжката.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Първо, лицето не се намира на адреса, на който е уведомило, че постоянно живее. Второ - заради това, че не е открит на адреса, а съдът твърди, че няма никаква опасност той да се укрие, не му е било връчено предходното постановление на прокурора. И трето - от Пътна полиция на СДВР ни уведомиха за следното - в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша - всичките за превишена скорост.
Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прок...

Оказва се, че и до този момент Местан е с шофьорска книжка, тъй като не е бил открит на адреса си, на който официално е обявил, че живее.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Е, надяваме се, че второто постановление, което е от днес, да успеят да го намерят и да му го връчат и да му вземат свидетелството за правоуправление.

В момента лидерът на ДОСТ е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лева. Сумата трябва да бъде платена до 25 ти април. Лютви Местан оспори и тази мярка, но съдът отхвърли жалбата му.