МВР, прокуратурата и ДАНС проверяват къде се съхраняват отпадъци, които не могат да бъдат преработени или изгорени и спазват ли се изискванията на закона.

Случай като този във Варна - и днес 20 контейнера с отпадъци, но предназначени за Плевен, са открити на пристанище Бургас.Знаете, че Плевен е един от градовете, където бяха открити отпадъци, които повече от 5 години се съхраняват, а би трябвало да се преработват. Намерени бяха и отпадъци във Враца. Това провокира прокуратурата да види дали такива отпадъци не се депонират и в мини, които отдавна не са в експлоатация - места, където хората няма как да ги видят и да подадат сигнали. Вследствие на това главният прокурор разпореди на МВР и ДАНС да провери всички тези мини дали се съхраняват отпадъци и какви са те.

Новият екоминистър засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Новият екоминистър засега се въздържа от мораториум върху вноса на боклук

Днес новият министър на околната среда и водите Емил Димитров се срещна с кмета на община Перник Станислав Владимиров, за да обсъдят водната криза в г...

Според източници на "По света и у нас", собственици на фирми, които се занимават с преработка на отпадъци, ги загробват в кариери, от които са добивани строителни материали. Прокуратурата има данни, че и минни галерии се използват за складиране на боклук. По неофициална информация над 40 са мините, които отдавна са затворени. В някои от тях е възможно да се съхраняват отпадъци, които не могат да бъдат изгорени или преработени.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Целта на проверката е да установи кой е последният ползвател и концесионер на мините. Къде се намират те, както и съдържанието и вида на отпадъците.

Ако бъдат открити отпадъци, "загробени" в мини, трябва да се установи точното им съдържание, дали са опасни за околната среда и на какво основание се съхраняват там.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Проверката трябва да установи и дали същите са били предмет на трансграничен превоз. Проверката ще обхване и дейността на контролните органи.

Ще се проверяват както разрешителните за внос, ако отпадъците са дошли от друга държава, така и дали е внесеното отговаря на това, което е декларирано.

Още по темата Казусът с боклука