Апелативната прокуратура във Варна поиска максимална присъда от 15 години затвор за неправоспособния шофьор Петър Здравков, който миналата година прегази и уби балетиста Мартин Чикалов. На първа инстанция делото беше гледано по съкратената процедура, заради което присъдата беше намалена от 9 на 6 години затвор. В нощта на инцидента Здравков е шофирал без книжка, с превишена скорост, в кръвта му са открити следи от наркотици.

Варна

Преди процеса близки и колеги на Мартин Чикалов се събраха на мълчалив протест пред съда с искане за справедлива присъда.

Това е знак към обществото, че не толерираме да се кара без шофьорска книжка, че не толерираме, когато блъснеш човек да продължиш да караш или да избягаш.

Петър Здравков заяви в съда, че съжалява. Защитата му настоя за условна или намалена присъда.

Александър Атанасов, адвокат на Петър Здравков: Кога сте чули за деяние, извършено по непредпазливост, престъпление по транспорта да има налагане на такава присъда.
Шофьорът, който блъсна и уби балетиста Мартин Чикалов, обжалва присъдата си

Шофьорът, който блъсна и уби балетиста Мартин Чикалов, обжалва присъдата си

Неправоспособният водач, убил балетиста Мартин Чикалов на варненски булевард, обжалва 6-годишната си присъда.

Дори да получи максималното наказание от 15 години, Здравков ще остане зад решетките само 10, заради съкратеното производство.

Станислав Андонов, Апелативна прокуратура: Считам това законодателно виждане за очевидно несправедливо.

Майката на Мартин настоя в съдебната зала за справедливост.

Вера Чикалова, майка на убития Мартин Чикалов: Той утре ще убие още и още и още. И мислите, че като постои две години и го пуснат той няма да убие вашите деца.

Апелативният съд във Варна ще вземе решение до два месеца.

Шествие във Варна заради убития на пътя балетист Мартин Чикалов

Шествие във Варна заради убития на пътя балетист Мартин Чикалов

Варненци излизат на шествие в града заради убития на пътя балетист Мартин Чикалов. Недоволните ще настояват за по-висока присъда на 25-годишния неправ...