НОВИНИ

Прокуратурата поиска имунитета на депутати от БСП, ГЕРБ и "Воля"

Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати - на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, на Борис Кърчев от ГЕРБ и на заместник-председателя на Парламента Веселин Марешки и съпартийците му от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов. Прокуратурата иска да разследва Елена Йончева за пране на пари, Георги Михайлов за умишлена безстопанственост, а Борис Кърчев за укриване на данъци. Депутатите от ВОЛЯ вече са разследвани за изнудване и ще им бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:38, 08.11.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

До свалянето на имунитета на Елена Йончева се стига след сигнал на депутати от ГЕРБ. В него е описано, че чрез дружеството "Офроуд" ООД, което е собственост на фирмата на Йончева "Авторска телевизия" ЕООД и на офшорната компания от Британските Вирджински острови "Далий Трейдинг Лимитид" депутатката се е разпоредила с пари, придобити от фалиралата КТБ. От прокуратурата твърдят, че средствата са присвоени от длъжностни лица в банката, които са подсъдими по делото за фалита ѝ. Били са преведени от сметки на офшорката по такива на "Офроуд", които били в КТБ.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: И единственият правоимащ да оперира по тези банкови сметки е управителят на новото дружество "Офроуд", а именно г-жа Елена Йончева. Сумата от 320 000 лева е постъпила по сметка на "Офроуд", а от обещания или уговорен валутен превод е постъпила една част в размер на 171 000 евро.

Имунитетът на Елена Йончева се иска, за да има право прокуратурата да разследва как точно и за какво са изразходвани тези пари, дали за дейността на "Офроуд", както е по документите за основаването му или за нещо друго. От държавното обвинение твърдят, че има данни за укрити данъци, които също трябва да бъдат проверени, както и подозрения, че парите преведени в тази фирма не са били от печалбата на КТБ, а са били пари на вложители. От прокуратурата допускат, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на тези средства.

;

По отношение на Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов са събрани доказателства, че изнудването на аптекари да се снабдяват с лекарства само от фирма на лидера на ВОЛЯ е било под формата на престъпен сговор и трябва да се повдигнат още обвинения.

Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов пък се разследва за това, че като управител на специализираната хематологична болница е сключил умишлено 8 неизгодни договора за доставка на лекарства и консумативи, с което е довел до задлъжняване на лечебното заведение с над 24 милиона лева. Според държавното обвинение договаряните цени са били значително завишени.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Има приложени и други сходни договори, където очевидно е доста фрапираща разликата между цените на едни и същи медикаменти, които са доставени за едно или за друго лечебно заведение.

За финансови престъпления, но данъчни, се разследва и депутатът от управляващите Борис Кърчев, който преди да влезе в Парламента е бил собственик на кабелна телевизия в Казанлък.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Чрез използване на документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери и се касае за ДДС в размер на 320 000 лева.

Прокуратурата твърди, че има данни Кърчев да е укрил данъци и от друга негова фирма. Арнаудова е категорична, че действията на прокуратурата не са политически, както твърдят депутатите, а се основават на събрани доказателства. И обясни искането на имунитетите сега с приключването на проверките по всеки един от случаите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписаха колективния трудов договор в сектор Здравеопазване
Подписаха колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване"
Словесен сблъсък между Доналд Тръмп и журналист от Си Ен Ен
Словесен сблъсък между Доналд Тръмп и журналист от Си Ен Ен