Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати - на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, на Борис Кърчев от ГЕРБ и на заместник-председателя на Парламента Веселин Марешки и съпартийците му от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов. Прокуратурата иска да разследва Елена Йончева за пране на пари, Георги Михайлов за умишлена безстопанственост, а Борис Кърчев за укриване на данъци. Депутатите от ВОЛЯ вече са разследвани за изнудване и ще им бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

До свалянето на имунитета на Елена Йончева се стига след сигнал на депутати от ГЕРБ. В него е описано, че чрез дружеството "Офроуд" ООД, което е собственост на фирмата на Йончева "Авторска телевизия" ЕООД и на офшорната компания от Британските Вирджински острови "Далий Трейдинг Лимитид" депутатката се е разпоредила с пари, придобити от фалиралата КТБ. От прокуратурата твърдят, че средствата са присвоени от длъжностни лица в банката, които са подсъдими по делото за фалита ѝ. Били са преведени от сметки на офшорката по такива на "Офроуд", които били в КТБ.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: И единственият правоимащ да оперира по тези банкови сметки е управителят на новото дружество "Офроуд", а именно г-жа Елена Йончева. Сумата от 320 000 лева е постъпила по сметка на "Офроуд", а от обещания или уговорен валутен превод е постъпила една част в размер на 171 000 евро.

Имунитетът на Елена Йончева се иска, за да има право прокуратурата да разследва как точно и за какво са изразходвани тези пари, дали за дейността на "Офроуд", както е по документите за основаването му или за нещо друго. От държавното обвинение твърдят, че има данни за укрити данъци, които също трябва да бъдат проверени, както и подозрения, че парите преведени в тази фирма не са били от печалбата на КТБ, а са били пари на вложители. От прокуратурата допускат, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на тези средства.

Четирима от разследваните депутати сами се отказаха от имунитета си

Четирима от разследваните депутати сами се отказаха от имунитета си

Четирима от депутатите заявиха, че ще се откажат сами от имунитета си. Само лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и неговата съпартийка Кръстина Таскова не...

По отношение на Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов са събрани доказателства, че изнудването на аптекари да се снабдяват с лекарства само от фирма на лидера на ВОЛЯ е било под формата на престъпен сговор и трябва да се повдигнат още обвинения.

Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов пък се разследва за това, че като управител на специализираната хематологична болница е сключил умишлено 8 неизгодни договора за доставка на лекарства и консумативи, с което е довел до задлъжняване на лечебното заведение с над 24 милиона лева. Според държавното обвинение договаряните цени са били значително завишени.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Има приложени и други сходни договори, където очевидно е доста фрапираща разликата между цените на едни и същи медикаменти, които са доставени за едно или за друго лечебно заведение.

За финансови престъпления, но данъчни, се разследва и депутатът от управляващите Борис Кърчев, който преди да влезе в Парламента е бил собственик на кабелна телевизия в Казанлък.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Чрез използване на документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери и се касае за ДДС в размер на 320 000 лева.

Прокуратурата твърди, че има данни Кърчев да е укрил данъци и от друга негова фирма. Арнаудова е категорична, че действията на прокуратурата не са политически, както твърдят депутатите, а се основават на събрани доказателства. И обясни искането на имунитетите сега с приключването на проверките по всеки един от случаите.