НОВИНИ

​Прокуратурата поиска кметът на Галиче Ценко Чоков да бъде върнат в ареста

Прокуратурата поиска кметът на Галиче Ценко Чоков да бъде върнат в ареста заради съмнения за натиск върху свидетели. Преди това съдът не успя да даде ход на делото заради отсъстващи защитници. Заседанието премина в скандали - с искане за отвод, твърдения за сценарий и препратки към изборите. Чоков, синът му Мартин и още 5-ма души са подсъдими като организирана престъпна група за лихварство, побои, палежи и отвличания.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:00, 23.02.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Държавното обвинение заяви, че ако остане на свобода, Чоков има опасност да повлияе на свидетели. Прокурорът представи преписка от прокуратурата в Бяла Слатина и предложи да бъде разпитан Десислав Олеков.

Десислав Олеков: На 20-ти в 15 часа ме срещна Чоков в Галиче и ми каза така: тия пари, дето ти ги е дал Мартин като лихва ще кажеш, че ти ги е дал заем и аз му викам - от какъв зор - да оттъмна сина ти да влезна аз в затвора.
Росен Радев - прокурор: Примерно ако има 20 души, на които да се каже и те после си променят показанията, за мен това е проблем.

Адвокатите възразиха, че преписката не е част от делото и съдържа недоказани твърдения. Защитата през цялото време спореше по процедурите. Адвокат Илиян Василев често повишаваше тон в залата и каза, че се допускат "процесуални еквилибристики, за да се угоди на общественото мнение".

Цветелина Нелова - съпруга на Чоков: Има политическа поръчка на всяка цена Ценко да бъде върнат в ареста. Един казва, друг казва и дайте да обесим Ценко.
Мартин Чоков: Корумпиран съд!

Чоков не направи коментар. Пред съда част от потърпевшите заявиха, че са пребивани до смърт, палени са им къщите и колите и са връщали по 30 процента лихви. Друго обаче се отрекоха от думите си.

Не знам име. Просто насила ме заведоха там да кажа некои неща, там за лихварството.

БНТ: Кой ви заведе?

Там имаше двама от нашата махала.
Питър Радулов: Хората сега ги е страх, след като е излязъл Чоков, почват да си оттеглят показанията един по един, както виждате.
Веселин Тушинов: Пребиха ме до смърт с брадва. Ние живеем пред едни камери по цяла нощ и гледаме да не дойде някой да ни запали.

Тушинов беше опонент на Чоков на последните местни избори. Ценко Чоков е кмет на Галиче повече от 20 години. Заедно с него на подсъдимата скамейка е и местният лидер на ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един Синатра под тепетата
Един Синатра под тепетата
Втори ден полицията издирва беглецa от Пловдивския затвор
Втори ден полицията издирва беглецa от Пловдивския затвор