НОВИНИ

По 6 години затвор за биячите на малкия Христо

Присъди на първа инстанция, по случая който разтърси България през лятото на 2015-а. Тогава двама младежи смазаха от бой тригодишно дете, поверено на грижите им от майката - цигуларка, която пътувала в чужбина заради турне. Малкият Христо беше приет в Пирогов в безсъзнание и с тежки травми. Днес двамата насилници - Александър Донов и Патрик Първев получиха по 6 години затвор. Съдът определи всеки от тях да плати по 60 хиляди лева обезщетение на момченцето.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:26, 10.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Съдът призна двамата младежи за виновни, но не за опит за убийство, както настояваше прокуратурата - а за умишлено причиняване на тежка телесна повреда. Според съдебния състав за по-тежкото обвинение не са събрани категорични доказателства.

Защитата поиска оправдателни присъди. Според адвокатите не е доказано дали детенцето е удряно или е паднало от креватчето, както твърдят подсъдимите. В пледоариите им се чу и тезата, че отговорност трябва да се търси от бащата на Александър Донов - Светлозар, с когото майката на Еци първоначално имала уговорка да го гледа. Прокуратурата пък поиска между 15 и 17 години затвор.

Павел Панов - прокурор: Считам, че има доказателства за опит за убийство и ще бъде изготвен протест.

Родителите на момченцето не бяха в съдебната зала. Адвокатите им заявиха, че те не търсят отмъщение, но ще ги попитат дали искат да обжалват присъдата. Разказаха, че момченцето е по-добре, гледат го и двамата родители, които вече са заедно. Бащата го е припознал и му е дал името си.

Съдът определи наказанието да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. А от 6-те години да бъдат приспаднати близо година и половина, в които Донов и Първев са в предварителния арест. Преди това обаче пред делото има още 2 инстанции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ гостуват във Велико Търново
Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ гостуват във Велико Търново
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Патриотичен флашмоб
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Патриотичен флашмоб