Специализираната прокуратура поиска по 20 години затвор за тримата подсъдими по делото „Иванчева“. Близо година след зрелищния арест на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, делото е на финал. Днес съдът изслуша заключителните пледоарии на двете страни в процеса.

На влизане в Спецсъда двете подсъдими Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова заявиха, че очакват справедлива присъда. Те отново заявиха, че обвиненията срещу тях са лъжа и имат намерение да заведат дело срещу прокурор Иван Гешев заради невярна информация изнесена в медиите.

Десислава Иванчева: Всичко проверки като вътрешен одит показват, че и за 10 лева нямаме забележка. Така че ние сме си работили законно.
Биляна Петрова: Ще се види, че прокуратурата си е измислила една картинка. Благодарение на скълъпени доказателства една година животът ни е разбит.
Десислава Иванчева (ляво) и Биляна Петрова (дясно)
Десислава Иванчева (ляво) и Биляна Петрова (дясно) © БГНЕС
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В рамките на шегата ще кажа, че очаквам всеки момент дела да ми образуват и тези, които вие наричате Митьо Очите, Куката, клана на Голевците от Орландовци и Камбитата от Димитровград, така че нещата са динамични. Подсъдимите Иванчева и Петрова са така една идея по-агресивни. Пробват всички възможни способи. Не се притеснявам от нищо.

В съдебната зала от държавното обвинение поискаха средното наказание за престъплението, в което са обвинени тримата подсъдими. Според прокуратурата има смекчаващи вината обстоятелства като здравословното им състояние, както и чистото им съдебно минало.

Илиян Рангелов, прокурор: От 10 години минимум и 30 години максимум средният размер е 20 години лишаване от свобода.
Обрат по делото "Иванчева": Петко Дюлгеров се отказа от показанията си

Обрат по делото "Иванчева": Петко Дюлгеров се отказа от показанията си

Обрат по делото "Иванчева" . Подсъдимият в корупционната схема Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания, че е бил посредник между строи...

Според прокуратурата вината и на тримата подсъдими е доказана по безспорен начин и са събрани достатъчно доказателства.

Георги Николов, прокурор: За всички искаме глоба до 30 000 лв., която е максималният размер, конфискация на цялото имущество. Само за двама от подсъдимите Иванчева и Петрова искаме лишаване от право да заемат държавна и обществена длъжност, тъй като са били длъжностни лица към момента на извършване на деянието.

Какво ще бъде решението на съда на първа инстанция може да стане ясно още следващата седмица.

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева излезе под домашен арест

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева излезе под домашен арест

Отстранената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест. Това става 8 мес...