Прокуратурата поиска постоянен арест за председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и за главния секретар Красимир Томов. Според държавното обвинение престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в Агенцията като: "Без аналог в новата ни история".

Сумите, които са искани от кандидатите за гражданство, били между 5 и 8 хиляди евро. По-малката сума била за тези, които имат български произход и документите им трябва да се придвижат по-бързо, а по-голямата - за тези, които нямат български произход, но трябва да докажат такъв.

Парите се събирали от посредници, които ги предавали директно на Харалампиев или Томов.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Председателят има обвинение за получен подкуп в размер на 5 000 евро на конкретна дата, както има отделно пет вторични обвинения за търговия с влияние за получени суми по 350 евро на човек за по-дребна услуга. А иначе по делото има доказателства за извършвани от него ежеседмични срещи и предаване на суми. Ние тепърва трябва да установяваме хората, да разпитваме, да намираме преписките и да изследваме документите. Става въпрос за една особена рутина, която има определени посредници. Те имат конкретна дата и час за посещение при него в кабинета му и държа да подчертая, че доказателствата по делото сочат, че подкупите и нерегламентирано даваните парични суми са давани директно в служебните кабинети - вътре в Държавната агенция.