Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо бившия началник на полицията в Асеновград Димчо Темелков, който сега е заместник-кмет на града. Заедно с него за общо седем престъпления ще отговаря служител в Районното управление, както и шофьор в частно дружество.

Асеновград Пловдив

Като шеф на полицията през 2015 година Димчо Темелков е обвинен, че помогнал на петима души, извършили кражба, да избегнат наказателно преследване. Две седмици по късно той е приел предложение за подкуп, за да упражни влияние върху разследващ полицай да освободи задържано лице. Освен това Темелков е обвинен, че в периода от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. е укрил 16 извършени престъпления.

Темелков е съставил и официален документ, в които е удостоверил неверни обстоятелства, че за първото полугодие на 2015 година са били получени по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер.

Най тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен е лишаване от свобода от две до осем години, както и лишаване от права.