НОВИНИ

Прокуратурата предаде на съд военния министър в оставка Николай Ненчев

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Това информираха от прокуратурата. Той е обвинен в престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

bnt avatar logo
от БТА
11:27, 16.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
прокуратурата предаде съд военния министър оставка николай ненчев

Според обвинението за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

На 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигателя РД - 33 и една кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник - Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се ново влошаване на времето
Очаква се ново влошаване на времето
Цената за барел петрол на ОПЕК се повиши до 52,64 долара
Цената за барел петрол на ОПЕК се повиши до 52,64 долара