Боливийските следователи потвърдиха, че е извършено претърсване на дома на сваления президент Ево Моралес като част от разследването за тероризъм и противодържавна дейност срещу бившия лидер на страната в изгнание. Това съобщи АФП. Моралес подаде оставка миналия месец след близо 14 години власт след твърденията, че е фалшифицирал националните избори.

© БГНЕС

Оттогава лидерът на левите ветерани е в Мексико, където получи убежище и твърди, че е жертва на преврат.

Неговата наследница Жанин Анес обвини Моралес и други в разпалването на жестоки сблъсъци след изборите в Боливия в продължение на повече от месец, заради които десетки загинаха.

Прокурор Руди Теразас заяви, че обискът в дома на Моралес в Ахумани, богат квартал в административната столица Ла Пас, е "извършено по съдебен ред". Компютрите, намерени в имота, ще бъдат прегледани за доказателства за „престъпленията на тероризъм и действия против държавата“, добави Теразас.

В Туитър Моралес заяви, че прокурорите са злоупотребили с властта си.

Правителството на Анес твърди, че Моралес е предизвикал силен недостиг на храна и гориво, като инструктирал последователите си да блокират пътища, водещи към големи градове, след заминаването му за Мексико.

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Боливийският президент в оставка Ево Моралес пътува за Мексико, където ще получи политическо убежище. След кратка спирка за презареждане в Парагвай, с...