НОВИНИ

Прокуратурата проверява дали смъртта на родилка е лекарска грешка

Млада родилка почина в "Майчин дом", близките й обвиняват лекарите за това. Според ръководството на болницата Бистра Трифонова е приета по спешност там с тежък животозастрашаващ синдром. След оперативно раждане детето е спасено, но майката не успява да се пребори за живота си. Медицински одит и прокурори ще проверяват дали е допусната лекарска грешка и къде - в болница "Щерев", където е проследявана бременността на жената или в Майчин дом, където е родила.

Цанка Николова
от Цанка Николова Оператор: Богомил Големанов
20:19, 25.10.2017
5136
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

След прекаран грип, бременната жена отива преди четири дни в болница д-р "Щерев", където следят бременността ѝ. Въпреки високата температура, тя отказва хоспитализация. На следващия ден, обаче, се налага да я приемат, защото сърдечните тонове на бебето са притеснителни и лекарите се съмняват за възпаление.

Денис, брат на родилката: В понеделник към 7 часа се влошава. Тя преди това само с главоболие и температура влиза. Беше си абсолютна нормална, жизнена, говореше си, смееше се. Абсолютно всичко си беше редовно.

Когато излизат резултати от изследванията на жената, лекарите поставят предполагаема диагноза ХЕЛП синдром, при която има съчетание на тежка анемия, ниски тромбоцити и високи нива на чернодробните ензими. Това е състояние, което застрашава живота и на родилката, и на детето. Затова е наложително да се предизвика раждане.

Нивото по медицинския стандарт по неонатология на болница Щерев, обаче, не позволява там да се грижат за недоносени бебета. Затова Бистра е закарана в "Майчин дом".

Сузана Нашар, дежурен шеф екип при приемане на пациентката: Потвърдихме диагнозата, с която изпращат пациентката и веднага след това пристъпихме към родоразрешение с цел животоспасяване на плода, за да може и да се погрижим след това за живота и здравето на майката.

Целият дежурен екип в "Майчин дом" часове наред се бори за живота на родилката,но въпреки интензивната реанимация, организмът ѝ не реагира, жизнените показатели се сриват, органите отказват.

Лидия Гергова, анестезиолог в "СБАЛАГ "Майчин дом": С отказ на бъбреци, с отказ на черен дроб, дишането се уврежда, мозъчен едем, сърдечна недостатъчност, колкото и да се стараем, просто няма какво да направим.

Според близките на Бистра, обаче, става въпрос за лекарска грешка там.

Денис, брат на родилката: Не може, всичко си е окей. Тя на 20 дни си ходеше на кръв, урина, всичко, изследвания, както си е редно. А тук са казали, защото няма документи, все едно идва от гората. Това е просто нереално.

Макар и родено в 8-мия месец, в момента бебето е стабилно и е настанено в интензивното отделение на Неонатологията. От "Майчин дом" са подали сигнал до медицинския одит, а Софийската градска прокуратура започна незабавно досъдебно производство по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане на проблемите в столичния квартал Княжево
Обществено обсъждане на проблемите в столичния квартал "Княжево"
НС прие антикорупционния проект на ГЕРБ на първо четене
НС прие антикорупционния проект на ГЕРБ на първо четене