НОВИНИ

Прокуратурата проверява имотните сделки на Цветан Цветанов

Прокуратурата и антикорупционната комисия ще проверяват сделката, чрез която Цветан Цветанов е продобил новия си апартамент на ул. „Латинка“ в столицата. Цветанов заяви, че няма притеснения и отново повтори, че действията му по сделката са законни.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 20.03.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Сигналът за замяната с доплащане на два апартамента, срещу един от страна на Цветан Цветанов е подаден в прокуратурата от сдружение "Боец" днес сутринта. Той е адресиран и до антикорупционната комисия.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Не знам какъв е сигналът срещу г-н Цветанов, но както абсолютно всички сигнали, така и този сигнал и всякакви други сигнали ще бъдат проверени компетентно, пълно и обективно от прокуратурата.
Антон Славчев, зам.-председател КПКОНПИ: Ще се запознаем с него и каквото е необходимо, съгласно законовите разпоредби, ще бъде изпълнено.
;

Цветанов и днес повтори, че няма притеснения.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Двата апартамента, които съм прехвърлил и съм направил замяна с този, който съм купил - те са в същия район. Има замяна, разликата е от около 39 или 40 кв. м., аз съм доплатил 100 000 лева.
;

Според сигнала двата предишни апартамента на Цветанов са купени от бившия служител в ГЕРБ Симеон Велков в деня, когато сделката е изповядана пред нотариус. Цветанов обясни, че не носи отговорност за действията на други хора. От прокуратурата заявиха, че в подобни случаи проверяват всички факти.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Обичайно се изискват документи, изисква се информация от Агенцията по вписвания, снемат се обяснения от продавачи, от купувачи. Прави се една експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление.
;

Цветанов припомни, че имотното състояние на семейството му вече е проверявано обстойно през 2013 година.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Аз съм изряден български гражданин и съм го доказал и никога не съм се крил.

Срокът за приключване на проверката е два месеца.

От гражданското сдружение "Антикорупционен фонд" днес съобщиха, че апартаменти от същата фирма през лятото на 2018 г. са купили още правосъдният министър Цецка Цачева и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Сдружението твърди, че имотите са купени на цени по-ниски от пазарните. Цецка Цачева уточни, че е купила жилището заедно със сестра си на изкоп и по тази причина цената е по-ниска.

В своя позиция Вежди Рашидов също подчертава, че сделката е направена на етап проект и основи и за това цената е малко под 900 евро на квадратен метър. Рашидов припомня, че преди влизането в политиката е декларирал имотите и средствата си и те са публично достъпни. Заявява още, че е платил данъците си и сделката е изрядна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Най-вероятно мотивът за убийството в Ботевград е ревност
Прокуратурата: Най-вероятно мотивът за убийството в Ботевград е ревност
Нови правила за формиране на заплатите в болниците обеща министър Ананиев
Нови правила за формиране на заплатите в болниците обеща министър Ананиев