НОВИНИ

Прокуратурата проверява Румен Порожанов и ДФ „Земеделие“ заради къщите за гости

Прокуратурата проверява дейността на земеделския министър Румен Порожанов и на ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ заради финансирането на къщите за гости и последващия контрол. Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ако се намерят данни за нередности, ще започнат разследвания срещу държавни служители, независимо на какво ниво са те. Заради злоупотреби с евросредства са повдигнати обвинения на алкохолния бос Миню Стайков и още седем души. Петима са задържани.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 03.05.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Прокурорите проверяват изпълнението на проектите с европейско финансиране и дали къщите за гости са използвани по предназначение. Там, където има нередности ще се установяват основанията за отпускане на финансиране, както и последващият контрол. Прокуратурата ще проверява и служителите одобрили проектите, както и по-високите нива в Държавен фонд „Земеделие“, включително и ръководството на фонда.

От 2011 до 2013 година той е оглавяван от Румен Порожанов, който в момента е министър на земеделието.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Има определени компетенции или компетентност, която също ще бъде проверена, дали е осъществен необходимия контрол в тази насока, защото той е принципал. Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към къщи за гости, така наречена програма и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, осъществили текстове на престъпление, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители.

От земеделското министерство днес отказаха коментар. Списък с всички къщи за гости и фирмите, получили финансиране е качен на сайта на фонд "Земеделие".

;

По друго разследване за злоупотреби с европейски пари, Иван Гешев съобщи, че Миню Стайков и още седем души вече са с повдигнати обвинения. Разследващите са събрали доказателства, че чрез система от свързани фирми алкохолният бос се е опитал да получи четири пъти повече средства по две програми - едната за подпомагане на земеделски производители, а другата за развитие на лозаро-винарския сектор. При акцията вчера от офис на негова фирма в Карнобат са иззети множество договори с други дружества, които доказвали схемата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители свързани с да го наречем "Бизнесимперията Карнобат".
;

По програмата за инвестиции в оборудване за земеделски производители максималният лимит за финансиране за програмния период е 3 млн. лв., а чрез тези свързани дружества Стайков успял да получи одобрение за над 11 милиона, твърдят от прокуратурата. За лозаро-винарския сектор лимитът бил 2 млн. лв., но той получил одобрение за над 7 млн., а 5 млн. били преведени по сметките му.

Според Гешев плащанията са спрени едва сега, след като прокуратурата успяла да убеди служителите във фонд "Земеделие", че има злоупотреба чрез свързани лица.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Дали са съдействали, дали е имало чадър, дали е имало някакви други нерегламентирани да ги наречем взаимоотношения е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства ще бъдат привлечени като обвиняеми съответните длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".
;

Гешев съобщи още, че утре хотелиерът Ветко Арабаджиев ще бъде екстрадиран в България от испанските власти. Той ще пристигне на летище София късно вечерта, ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде поискано постоянното му задържане. За Маринела Арабаджиева са поискани допълнителни докателства.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Ангажирали са сериозна адвокатска защита и правят всичко възможно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален.

За Маринела Арабаджиева на испанския съд са изпратени документи, съдържащи обвинения за нови престъпления, както и втора Европейска заповед за арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигинският манастир с дълг от 395 хил. лв. към фалиралата КТБ
Гигинският манастир с дълг от 395 хил. лв. към фалиралата КТБ
Последни приготовления преди коронацията на краля на Тайланд в събота
Последни приготовления преди коронацията на краля на Тайланд в събота