НОВИНИ

Прокуратурата разкри нарушения в Агенция "Медицински одит"

Проверка на прокуратурата показва, че през миналата година одитът е проверил 11 смъртни случая в лечебни заведения без да сезира държавното обвинение. Установени са и груби нарушения на Закона за административните наказания. Здравният министър отстрани директора на Медицинския одит Златица Петрова до приключване на разследването.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
20:28, 14.06.2018
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Половината от 11-те сигнала за смъртни случаи, проверени Медицинския одит през миналата година са за починали бебета. Какво е установила прокуратурата?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Дори не е съставен констативен протокол, в който да са описани някакви нарушения, а върху доклада има резолюция"маловажен случай". Няма данни да е сезирана прокуратурата."

Прокуратурата ще разследва всички случаи за евентуални лекарски грешки. За нарушения в Медицинския одит БНТ разказа още в края на април. В предаването "Открито" Валя Ахчиева представи случай на мъртвородено бебе и впоследствие починалата муу майка в началото на 2017 година в столичната болница "Шейново".

Любка Иванчева - майка на починалата Веселка: - Защо е починала дъщеря ви и бебчето? - Той ни подметна, че от кръвозагуба е починала. - Да, точно така и знаете ли, че по-късно са започнали да преливат кръв? - Това, което успях да погледна бегло - имаше страшни разминавания в техните показания. - На лекарите? - На лекарите."

За този случай прокуратурата започва разследване и разпорежда проверка на Медицинския одит, инспекторите установяват нарушения, но не съставят актове за установяване на административни нарушения, защото прокуратурата разследвала случая.

проф. Златица Петрова - директор на ИАМО: Не се съставят актове докато тече тяхното досъдебно производство."

Година и половина след смъртта на Веселка Иванчева прокуратурата още не е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Проверката на прокуратурата за контролната дейност на медицинския одит е установила грубо погазване на закона за административните наказания. Директорът е утвърдил правила за проверки на лечебни заведения , които противоречат на наредба на здравното министерство. Според държавното обвинение са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица в агенцията.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "С цел да се облагодетелства нарушител или да се навреди на пострадал. Не може този, който трябва да вземе решение за санкциониране да вземе решение и за установяване на административно нарушение."

Днес здравният министър заяви,че не е получавал сигнали срещу медицинския одит, министерството проверявало всичките си структури веднъж годишно.Кирил Ананиев съобщи,че отстранява директорката на медицинския одит Златица Петрова до приключване на разследването.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: "За да се видят резултатите от проверката, но ви уверявам, че това няма да влоши работата на ИАМО."

В изпълнение на препоръките на прокуратурата министърът е предложил промени в процедурата за извършване на проверки от Медицинския одит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1/3 от сигналите към антикорупционната комисия вече са обработени
Над 1/3 от сигналите към антикорупционната комисия вече са обработени
Ангела​ Меркел под максимален натиск
Ангела​ Меркел под максимален натиск