НОВИНИ

Прокуратурата разпореди спешно укрепване на тютюневите складове

Окръжната прокуратура в Пловдив разпореди незабавно да бъдат укрепени и обезопасени изгорелите тютюневи складове в града. Разследващите вече са приключили огледите на терена и може да се пристъпи към аварийно временно укрепване на сградите.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
16:13, 26.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Задължение на кмета и регионалния инспекторат към културното министерство е да издадат указания и да определят срок за аварийните укрепвания.

Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив: Сградите да бъдат укрепени и да не бъдат опасни за преминаващите. За това, което те ще сторят, сме им посочили седемдневен срок, в който да бъдем уведомени.

Според закона за културното наследство ако собствениците не укрепят складовете си, общината трябва в 14-дневен срок да предприеме действия за това.

Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив: Съответно тя следва да си потърси впоследствие сумите, които е изразходила за това.

Комисия на община Пловдив днес влезе на оглед в складовете. След като приключи работа, ще прецени какви срокове да постави на собствениците. Преди пожара не се е налагало да бъдат издавани предписания относно състоянието на сградите, категоричен е кметът на Пловдив.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Не се е случило, защото сградите не са констатирани като самосрутващи се. Те са едни сгради, които са били в лошо състояние, но същевременно здрави сгради.

По думите на Тотев в последните 6 години в общината не са постъпвали инвестиционни проекти за складовете.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Няма хипотеза там да имаме градска зона, която да бъде унищожена, заличена, забравена и хвърлена на бунището.

Междувременно Министерството на културата образува ново административно наказателно производство срещу собственика на тютюневия склад, който бе съборен незаконно през месец март. Санкцията е за неизпълнение на заповедта на министър Вежди Рашидов, който изиска в двумесечен срок да му бъде предоставен инвестиционен проект за възстановяване на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети мост над Босфора
Трети мост над Босфора
Обявено е бедствено положение в пострадалите от труса райони в Италия
Обявено е бедствено положение в пострадалите от труса райони в Италия