Очаква се Специализираната прокуратура да повдигне обвинения на задържаните вчера гранични полицаи на Дунав мост. При специализираната акция бяха арестувани 10 служители, които са били на смяна. Те са разследвани за получаване на подкупи от преминаващите шофьори. В ранния следобед спецпрокуратурата ще обяви повече подробности за операцията.

Граничните полицаи са задържани, защото са искали и са получавали подкупи, както от български, така и от чуждестранни шофьори, за да не им бъдат извършвани щателни проверки. Вземани са различни суми, но най-често тарифата за тази услуга е била 20 лева. Водачи на тежкотоварни автомобили признават, че често им се налага да дават подкупи, но не на българския граничен пункт, а на румънския.

Ивайло - шофьор: Нас българите не ни закачат тука, но на румънска страна си искат. Специално ние с автовозите ни искат по 5 евро.
БНТ: За какво?
Ивайло - шофьор: Не знам. Просто си искат. За кафе 2,5 евро.

По време на мащабната акция, която продължи и през нощта, са извършени претърсвания на работните помещения, проверена е наличната документация, както и компютрите. Разпитани са множество свидетели. След анализ на събраните доказателства ще стане ясно дали срещу всичките десет униформени служители, или само срещу някои от тях, ще бъдат повдигнати обвинения.