НОВИНИ

Прокуратурата разследва фалшива новина, в която е замесено името на БНТ

Пловдивската прокуратура разследва фалшива информация, разпространена в социалните мрежи и създала напрежение в град Раковски, където е най-голямата католическа общност у нас. В нея се твърди, че в града ще бъдат настанени бежанци, а с тях и терористи. Авторът злоупотребява и с името на Българската национална телевизия. Полицията е установила, че той е жител на Раковски, който сега живее в чужбина.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
18:00, 15.03.2017
6160
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Информацията за заплаха от заселници - терористи в Раковски беше публикувана в социална мрежа и разпространена във виртуалното пространство. Авторът на текста манипулира аудиторията като прикача репортаж на БНТ от есента на 2015 година. В него се разказва, че хората в Раковски са готови да приемат семейства на бежанци, по отправения тогава призив от папа Франциск. Сега това се оказва невъзможно. След създалото се напрежение и събитията в градовете Елин Пелин и Белене, католическата общност е резервирана.

От католическата църква в Раковски обясниха, че нито една молба за настаняване няма да бъде одобрена, за да не бъдат подложени бежанците на нови изпитания.

Димитър Димитров - енорийски свещеник: "Не бих желал да стана причина едно семейство или изобщо хора бягащи от ужасите на войната и смъртта да бъдат подложени на унижения заплахи , грозни форми на махленска, ксенофобска омраза, от най долна проба и накрая прокуда."

От кметството в Раковвски обясниха, че до този момент никой не е отправял запитване за постоянно или временно настаняване на бежанци в града. А хората разкритикуваха неверните твърдения и опитите за създаване на паника.

Славей Белчев: "Нямаме основания за притеснение, ние нямаме и бежанци."
Анна Стефанова: "На никого не е приятно да бяга от дома си, и да търси някъде нов дом, не сме такива хора, никога не сме били против другите, това е някакъв сигнал, който е фалшив, който няма нищо общо с нас."

След бързо полицейско издирване авторът на подвеждащата информация е установен. Той е от град Раковски и живее в чужбина. Прокуратурата в Пловдив също работи по скандалния случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 25 март се ограничава движението по пътя София - Ботевград през деня
До 25 март се ограничава движението по пътя София - Ботевград през деня
Базовият миночистач Прибой участва успешно в международно учение
Базовият миночистач "Прибой" участва успешно в международно учение