Генералната прокуратура на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който незаконно се обяви за президент заради опит да продаде региона Есексибо.

© БГНЕС

"Трябва да ви информирам за откриването на наказателно разследване, започнато срещу Ванеса Нюман, Мануел Авенданьо и Хуан Гуайдо. Те участват в незаконни преговори зад гърба на страната, които имат за цел да оттеглят историческите претенции на Венецуела върху територията на Есексибо в замяна на политическа подкрепа от Обединеното кралство ", това заяви главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб в Туитър.

Става дума за дългогодишните териториални претенции на Каракас по отношение на района Есексибо с площ от около 160 хиляди квадратни километра в басейна на същата река, която заема значителна част от Гвиана. Конфликтът за територията ескалира след смяната на президента в Гвиана - новият държавен глава продължи да се сближава със САЩ. Дейвид Грейнджър пусна Exxon Mobil в страната, след което ръководителят на Венецуела го обвини в съучастие в действия срещу страната му.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес заяви в четвъртък, че престъпна организация, ръководена от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, се е опитала да прехвърли региона Есексибо на транснационални компании като Exxon Mobil.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, разговаряйки с хората на Венецуела, показа видео, с Ванеса Нюман, която е „посланик“ на Гуайдо във Великобритания и според Родригес работи за Пентагона, и Мануел Авенданьо, асистент на Гуайдо. От аудиозаписа към видеото става ясно, че те обсъждат прехвърлянето на спорната територия на Гвияна.