НОВИНИ

Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина

Около 30 коне продължават да бедстват в Осоговската планина над Кюстендил. Прокуратурата се самосезира и започна разследване на случая. Зоополицаи и разследващи търсят доказателства за собствеността на животните, начина и условията, при които са отглеждани и дали са получавали медицински грижи.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:25, 27.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е редовно призован и днес трябва да бъде разпитан от икономическа полиция. Предстои да бъде установено има ли злоупотреба с евросредства.

Заради лошите метеорологични условия, Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил вчера не успя да стигне до животните. Направен оглед на стационарните обекти на двете фирми на Петър Пищалов в село Буново.

Д-р Емил Гъгнев, Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил: От днес започват по-обстойни и задълбочени проверки по идентификация на животните, регистрация, движение и изхранването им с фуражи.

Очаква се днес природозащитници да качат медикаменти за животните, които все още се намират в планината.

Росен Димитров: Христо има фирма за реклами, има винили, които обеща да даде, да се облицова един навес пред заслона. Ще го захабим заслона, но ще го отремонтираме пролетта, за да може да спасим ситуацията за момента. Това ще помогне ли на животните, ще ги спаси ли? Абсолютно на 100%. Това, което е останало живо ще се възстанови. И ще бъде защитено и от вълци и от ветрове и така.

От Фонд "Земеделие" заявиха, че ако бъде установено нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командироват у нас полицаи от Румъния и Полша за летния сезон
Командироват у нас полицаи от Румъния и Полша за летния сезон
Коментарите в турските медии след срещата на върха ЕС - Турция във Варна
Коментарите в турските медии след срещата на върха ЕС - Турция във Варна