Около 30 коне продължават да бедстват в Осоговската планина над Кюстендил. Прокуратурата се самосезира и започна разследване на случая. Зоополицаи и разследващи търсят доказателства за собствеността на животните, начина и условията, при които са отглеждани и дали са получавали медицински грижи.

Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е редовно призован и днес трябва да бъде разпитан от икономическа полиция. Предстои да бъде установено има ли злоупотреба с евросредства.

Заради лошите метеорологични условия, Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил вчера не успя да стигне до животните. Направен оглед на стационарните обекти на двете фирми на Петър Пищалов в село Буново.

Д-р Емил Гъгнев, Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил: От днес започват по-обстойни и задълбочени проверки по идентификация на животните, регистрация, движение и изхранването им с фуражи.

Очаква се днес природозащитници да качат медикаменти за животните, които все още се намират в планината.

Росен Димитров: Христо има фирма за реклами, има винили, които обеща да даде, да се облицова един навес пред заслона. Ще го захабим заслона, но ще го отремонтираме пролетта, за да може да спасим ситуацията за момента. Това ще помогне ли на животните, ще ги спаси ли? Абсолютно на 100%. Това, което е останало живо ще се възстанови. И ще бъде защитено и от вълци и от ветрове и така.

От Фонд "Земеделие" заявиха, че ако бъде установено нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства.

Изоставени коне умират от студ и глад в Осоговската планина

Изоставени коне умират от студ и глад в Осоговската планина

Снимки в социалната мрежа Фейсбук показаха близо 100 изоставени коне в Осоговската планина като новината беше разпространена мигновенно. 70 от тях са...