Софийската градска прокуратура ще разследва ръководни длъжностни лица от Министерството на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Според държавното обвинение министерството е платило близо 1 млн. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки без обществена поръчка.

По друго разследване в престъпление по служба ще бъде обвинен заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин. Обвинението срещу него е за купуване без обществена поръчка на компютърни телефонни централи за 12 задгранични представителства на страната ни. Сигналът е подаден от Кристиан Вигенин.

Обвинението към останалите длъжности лица във външното ни ведомство е, че през миналата година министерството не е провело обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служители. Вместо това са сключени две споразумения с Министерството на земеделието и храните и чрез тях се ползват услугите на търговско дружество, с което няма договор.

За 6 месеца от външното ни ведомство са се задължили да платят 700 хиляди лева за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки. Не са ползвани и предоставените отстъпки, чрез което министерството е било ощетено със 148 хил.лева. Предстои до два месеца разследването да приключи и да се установят злоупотребите.

Повдигнаха обвинение срещу зам.-външния министър Христо Ангеличин

Повдигнаха обвинение срещу зам.-външния министър Христо Ангеличин

Прокуратурата обвини заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин за престъпление по служба, каза говорителят на главния прокурор Румяна Ар...

На брифинг във Външно министерство в момента Христо Ангеличин коментира обвиненията. Ще видите позицията му в новините в 18 ч.