НОВИНИ

Прокуратурата: Разследват се още длъжностни лица по казуса "Белене"

Прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания заради АЕЦ "Белене". Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата щетата е за над 77 млн. евро.

bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 17.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Сделката, предмет на разследването, е с руското дружество "Атомстройекспорт" за доставката на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене". Сключена е на 28 ноември 2007 г., като с нея Велков и Папазян са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора.

Част от тези разходи са за изследването, опаковането и застраховането на апаратурата, а също за товаренето, разтоварването и транспорта до Русия. Велков и Папазян са с мярка за неотклонение подписка.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Разследването продължава, в рамките на следващите седмици колегите от СГП са планирали и други следствени действия по отношение на други длъжностни лица.

Въпрос: Какви са те?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Не можем да споделим към този момент.Тайната на разследването е важна, за да извършим действията законосъобразна. Касае се за длъжностни лица и за престъпления по служба, да.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова незаконна сеч в землищата на Ихтиман и Своге
Масова незаконна сеч в землищата на Ихтиман и Своге
Кметове от левицата внасят жалба до ВАС заради бежанците
Кметове от левицата внасят жалба до ВАС заради бежанците