Йоан Матев - обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина няма да излезе от ареста. Софийският апелативен съд отмени определението на първата инстанция, според което Матев трябваше да бъде пуснат срещу подписка. Спешно - вчера прокуратурата е внесла обвинителния акт в съда, очаква се делото да бъде насрочено. Прокуратурата ще иска максимално наказание за младежа - 12 години затвор. Матев беше задържан почти 2 години след убийството.

Както и пред първата инстанция, Йоан Матев каза само че иска да излезе от ареста, за да си завърши образованието.

Магистратите не се съгласиха с тълкуването на първата инстанция, че максималният срок за задържане е 8 месеца и той вече е изтекъл. Освен това според съда по делото има достатъчно доказателства, които сочат към Йоан Матев - като автор на убийството и няма никакво основание да се критикува прокуратурата за забавяне на делото.

Съдът посочи, че са събрани много доказателства и експертизи. Ключови сред тях са записите от охранителните камери, показанията на съучениците на Йоан и брат му Марсел, който заведе разследващите до ножа. Заради начина, по който е извършено убийството и факта, че е отнет живота на млад човек - съдът го оцени с изключително висока степен на обществена опасност. Магистратите отбелязаха още, че Матев има полицейска регистрация, и напомниха, че е положил усилия да промени външния си вид и да заличи профила си в социалните мрежи.

Таня Поповска, прокурор, Софийска апелативна прокуратура: Съдът изцяло сподели съображенията на прокуратурата и ги възпроизведе в своето решение.
Обвиняемият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Обвиняемият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев остава в ареста, реши Апелативният съд. Прокуратурата даде доказателства, че е внесла обвините...

Адвокатката на Матев за пореден път каза, че доказателствата са косвени. Определи разследването като "кабинетно" и изрази съмнение, че ножът, който беше намерен две години по-късно, може да е подхвърлен. Адвокат Маркова обвини прокуратурата в тенденциозност и нагнетяване на общественото мнение чрез медиите. След което се оплака на съда от журналистите.

Стоянка Маркова, адвокат: Може ли да ми съдействате, господин председател, да излезна. Имам граждански арест от медиите.

На заседанието беше отбелязано, че обвинителният акт е постъпил вчера в Софийския градски съд и делото вече е в съдебна фаза.

Йоан Матев ще бъде съден като непълнолетен. Прокуратурата обяви, че ще се бори за максималното наказание, което в този случай е 12 години затвор.

В ранния следобед стана ясно, че първият съдия, на когото чрез случаен подбор се е паднало делото - Андрей Ангелов си е направил отвод, защото през октомври се е произнасял по предишното искане на Матев да излезе от ареста. Така че предстои утре да бъде избран друг съдия, който да гледа процеса по същество.