НОВИНИ

Прокуратурата ще обвини Илия Илиев на 27 юни

На 27-ми юни ще бъде повдигнато обвинение на депутата Илия Илиев за присвояването на 1 млн. лв. през 2007-ма година за ремонта на ЖП гарата в Русе.Това съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Вчера прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на зам.-транспортния министър Антон Гинев, който веднага подаде оставка. Днес министър Ивайло Московски заяви, че няма отношение към скандала, тъй като по това време не е бил в политиката.

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 15.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

През 2007-ма година Антон Гинев, който по това време е директор на Национална компания железопътна инфраструктура, сключва без обществена поръчка договор с фирмата на тогавашния общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев за ремонта на гарата в Русе.

Румяна Арнаудова- прокурор във ВКС и говорител на главния прокурор:
"Към момента на сключване на договора не е имало каквато и да е било спешност и необходимост от ремонта на тази пътническа гара. Факт е също така, че се превежда един аванс в размер на почти 1 млн. лв. без ..да извършено каквото и да е действие. Факт е също така, че 2 г. Антон Гинев не е предприел каквото и да е действие за възстановяване на тези пари".

Пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски посочи, че е работил добре с досегашния си заместник Антон Гинев.

Ивайло Московски - министър на транспорта:
"Аз нямам забележки към работата му , докато работехме заедно. Все пак г-н Гинев е с 18или 19 стаж в системата на транспорта".

Министърът отказа повече коментар по скандала с мотива:

Ивайло Московски - министър на транспорта:
За това , за което е призован като обвиняем касае периода 2006-2007-ма година. Аз даже не съм и бил в политиката тогава".

Румяна Арнаудова обясни, че през 2009-та наследникът на Гинев се опитал да възстанови дадените на Илиев 1 млн., но се оказало, че фирмата на депутата е фалирала.

Румяна Арнаудова- прокурор във ВКС и говорител на главния прокурор:
"На Илия Илиев предстои обвинение. Колегите са взели решение да го призоват и да го привлекат като обвнияем на 27 юни. Разследването е започнало преди 2 години. Извършени са множество порцесуално-следствени действия. Изискани са много договори".

Арнаудова посочи, че в момента депутатът от ДПС е със свален имунитет, което позволява срещу него да се предприемат необходимите процесуални действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Направиха временен понтонен мост в Дъбене
Направиха временен понтонен мост в Дъбене
Спокойствие в Париж преди мача Румъния - Швейцария
Спокойствие в Париж преди мача Румъния - Швейцария