НОВИНИ

Над 800 000 лв. открити при акцията в ДАИ

Арести и корупция в Държавната автомобилна инспекция. Политици в спор имало ли е политически чадър. Над 800 хиляди лева са открити при акцията за разкриване на корупционната схема в агенция "Автомобилна администрация". Голяма част от тях са намерени при обиски на дома на задържания изпълнителен директор Цветелин Цветанов и на тъста му. 16 души бяха арестувани, на 9 са повдигнати обвинения.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:33, 31.03.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

В жилището на задържания Цветелин Цветанов разследващите са открили 175 000 лева. В къщата на неговия тъст в Долни Дъбник, обаче, те се натъкват на нещо невиждано досега. Тайници, в които били прилежно подредени 400 000 лв.

Даниела Попова - административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура: Както се изрази един от колегите то е било като пещерата на Аладин.

Според семейството, сумата била от спестявания. Освен тези пари при останалите над 50 обиска в различни градове в страната са намерени още 400 000 лв.

Димитър Влахов, директор на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС : Една стройна добра организация с верига от посредници със стройно изградена схема за искане и даване на подкупи. Периода, през който сме работили по този случай е малко повече от шест месеца. Постъпвали са сигнали от различни източници.
Даниела Попова - административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура: Част от парите са изпращани чрез експедиционни фирми. Имаме доказателства, че те са предавани директно и на Цветанов.

От прокуратурата разкриха как групата от агенцията само за малко повече от година е натрупала огромната сума от различни видове подкупи.Служителите изнудвали фирми с така наречената "такса спокойствие", за да не ги проверяват. Фалшифицирали се разрешения за превоз на опасни товари, искани са и подкупи за назначаването на служители в агенция "Автомобилна администрация" . Основната дейност на групата, обаче, била да манипулира шофьорски изпити. Шофьорски книжки са си купували хора, които дори не могат да пишат, както и чужденци, които не знаят български.

Даниела Попова административен ръководител на Aпелативната специализирана прокуратура: Бланките, които те попълват се предварително попълнени. Вътре, влизайки на изпита, те или драскат, или нищо не попълват, след което работите им биват подменени.
Андрей Андреев, наблюдаващ прокурор по разследването: Сумите са различни и варират между 300, 400, 500 стигат и до 2 500 лв. зависи от услугата.

Шефът на агенция "Автомобилна администрация" е бил следен от няколко месеца, вчера във Видин на изпит е трябвало да се явят над 20 души, службите са подготвили стаите, така че да засекат предварително подготвените тестове, разказа премиерът Бойко Борисов. Освен това се изчаквало и връщането на Цветанов от отпуск, за да бъде проведена акцията.

Бойко Борисов, министър-председател: От няколко месеца наблюдаваме кабинета му, така че знаем за всички каскети шапки, каквото има.

На въпрос дали се проверяват връзки на шефа на агенцията с по-високи нива както в министерството на транспорта, така и в политиката Борисов заяви:

Бойко Борисов, министър-председател: Няма значение от коя партия е, дали е кмет от ГЕРБ, дали е еди какво си, това е борба с корупцията. Не нашите са добри, другите са лоши, и шефа на ДАИ е член на ГЕРБ, това е превенция да знаят, няма да пожаля никого сега понеже правим още три, четири операции се чудя как дали утре няма някой да се изтича и да каже, че ме е срещнал в коридора на парламента и ми и е казал.

Ако бъде признат за виновен, задържаният шеф на агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов може да получи от 5 до 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха под парична гаранция от 7 хиляди лева Иванка Ройдова
Пуснаха под парична гаранция от 7 хиляди лева Иванка Ройдова
Ремонтират с безизкопна технология тръбите в София
Ремонтират с безизкопна технология тръбите в София