НОВИНИ

Прокуратурата ще проверява собствениците на луксозни имоти и автомобили

Започва проверка на хората, които са придобили луксозни имоти и скъпи автомобили през 2015 г. и 2016 г. Целта на прокуратурата е да се установи как те са придобили парите за закупуване на ценните имущества и дали са платили данъци върху доходите си. Срокът на проверката е два месеца.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска оператор: Натали Янакиева
18:15, 29.01.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Основният критерии за проверка на дадено лице е цената на закупения имот или лек автомобил. По данни на данъчните у нас 245 души са купили имущество на стойност над 500 000 лева, а 120 души са броили над 800 000 за луксозни придобивки.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тези информации и обстоятелства в справките представляват законен повод за започване на проверка, тъй като съдържат в себе си данни, които биха могли да се оценят като данни за евентуално извършени данъчни престъпления или пране на пари.
Росен Бъчваров, говорител на НАП: Има някои, как да се изразя, доста красноречиви случаи, при които хора на сравнително млада възраст придобиват много сериозно и скъпо струващо имущество, а едновременно с това нямат почти никакви или никакви доходи.

От прокуратурата ще проверяват собствениците на новопридобити коли от скъпи луксозни марки .

Росен Бъчваров: Защото се започва от някъде, в момента са аранжирани, поне превозните средства, най-луксозните автомобили, защото има, знаете сами, има определени Поршета, които не са толкова скъпи в сравнение с едно Бентли или Ролс Ройс например.

За специални проверки са подадени онези хора, чиито доходи не съответстват на скъпото имущество, което притежават.

Росен Бъчваров: Сложен е един стойностен праг, без да презюмираме, че всяка една сделка над този праг е задължително престъпна.

Най-много сигнали за хора със скъпо имущество има в София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

;

Всяка година данъчните събират допълнително около 70 млн. лева от укрити доходи, докато разследват придобиването на луксозно имущество.

Росен Бъчваров: И НАП и прокуратурата са отдавна в течение на всички опити за заобикаляне на закона, има безброй опити в последните години, за повече от които има напълно законни методи за противодействие.

В прокуратурата вече има информация, че част от хората, закупили скъпи имоти, се занимават с криминални дейности.

Румяна Арнаудова: Ще бъде извършен анализ и на информацията, която се съдържа в прокуратурата, особено ако лицето, което се проверява, е обвиняемо или подсъдимо. В момента не можем да си позволим предоставянето на информация за конкретни лица и конкретни имоти, защото е напълно възможно да се представи достатъчно доказателства за законно придобиване.

Освен от конфискация, хората нарушили законодателството като са укрили големи суми пари, са заплашени и от затвор. От прокуратурата засега не дават информация дали сред проверяваните има представители на законодателната и изпълнителната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политика и музика на престижните награди Грами
Политика и музика на престижните награди "Грами"
Доброволци дариха пациентски лифтер на център за младежи с множество увреждания
Доброволци дариха пациентски лифтер на център за младежи с множество увреждания