НОВИНИ

Прокуратурата: Стрелбата в Слънчев бряг е дело на организирана престъпна група

Задържаният след вчерашния грабеж на бул. "Ломско шосе" Росен Рангелов - Човката е излязъл преди 2 седмици от затвора. Съучастникът му Христо Георгиев - Ицо Полицая, който беше убит при опита за бягство и престрелката с полицията, също е бил на свобода едва от март месец. Това стана ясно на съвместна пресконференция днес на МВР и прокуратурата. На нея беше обявено още, че са събрани доказателства, че стрелбата в Слънчев бряг срещу Митьо Очите, е дело на организирана престъпна група, с ръководител Божидар Кузманов - известен като Кравата. Разследването вече е в специализираната прокуратура.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:55, 29.06.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Още преди Росен Рангелов да излезе от затвора - в полицията е имало оперативна информация, че двамата с Христо Георгиев готвят нов удар. Те са били наблюдавани, затова и много бързо след сигнала вчера, полицията установява кои са извършителите. 2-та имат богати криминални досиета и присъди за кражби, грабежи, притежаване на незаконно оръжие. Георгиев е отстранен навремето от МВР заради корупция.

гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция": В процеса на проверка на сигнала план, но нямало конкретни данни за обект на нападение.
ст. комисар Младен Маринов - директор на СДВР: Единствено за тях сме спокойни, когато са в затвора - излязат ли, влизат в нашето полезрение и ги следим.
;

Двама спецполицаи от звеното "Кобра" са с охлузвания и съмнения за комоцио. Образувано е досъдебно производство и за убийството на Ицо Полицая. Детайли за престрелката ще дадат назначените съдебно-медицински и балистични експертизи.

20 дни след стрелбата в Слънчев бряг срещу Митьо Очите, прокуратурата е установира, че тя е дело на организирана престъпна група. Според разследващите тя е действала от 2013-та година. Обвинени са общо 10 души, като соченият за ръководител Кузманов и още 2-ма се издирват.

Даниела Попова - ръководител на Апелативната специализирана прокуратура: За наркотици, изнудване, побои и палежи...

Сред случаите, за които е заподозряна групата е изнудване на туроператор, който е принуждаван да води туристи само в определени студия за татуировки. По този и други сигнали и по-рано са работили разследващите в Бургас, но за първи път те са били разгледани в съвкупност, обясниха от спецпрокуратурата. Това стана след посещение на главния прокурор Сотир Цацаров на място и пълен преглед на всички дела срещу участниците в наречения от МВР "битов инцидент за паркомясто".

Георги Костов - главен секретар на МВР: Конфликтие са като войните - има причина, има и конкретен повод.

Другата страна от конфликта - Митьо Очите и приближените му не са обект на образуваното досъдебно производство. Желязков е пострадал и свидетел.

Даниела Попова: Работим с доказателства, има за Кузманов, когато съберем за друга група - ще бъдете информирани.
Георги Костов: Не считам, че има какъвто и да е "чадър" над въпросното лице.

Главният секретар на МВР коментира, че не е имало излишна демонстрация на сила при арестите по време на следствения експеримент вчера. За обвинените ще бъда поискано постоянно задържане пред Специализирания наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случи на летище Ататюрк в Истанбул?
Какво се случи на летище "Ататюрк" в Истанбул?
Промени в закона за МВР, внесени от ГЕРБ
Промени в закона за МВР, внесени от ГЕРБ