НОВИНИ

Прокуратурата в Бургас се самосезира за унищожени дюни на плаж "Оазис"

Бургаската прокуратура се самосезира по сигнал в медиите, че трактор е заравнявал пясъчни дюни в района на плаж „Оазис" край курортното село Лозенец. Проверка по сигнала разпореди и кметът на община Царево.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
15:01, 05.12.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Плажът "Оазис" е разположен между Лозенец и Царево и е обграден от няколко луксозни хотелски и жилищни комплекса. В момента те са почти празни, а следите от тежката верижна машина, която е заравнявала пясъка, личат от пръв поглед. Експерти направиха измервания на границите на засегнатия терен, но не се ангажираха дали машините са разрушили дюните.

Жени Гандиева, кмет на с. Лозенец: "Дюни не мога да ви кажа дали е имало. Откакто го зная този плаж, горе-долу, така е изглеждал, както го виждате в момента."
Пламен Вълчев, еколог в Община Царево: "Нямаме актуални карти на дюните и ще направим база с това, което е в момента и това, което е по картен материал."

Сигналът за разрушаването на дигите вдигна на крак няколко институции, но се оказа, че този плаж е без концесионер, а всички плажни ивици са под разпореждането и отговорността на Министерството на туризма. От РИОСВ също бяха категорични, че плажът не е защитен.

Инж. Тонка Атанасова, директор на РОСВ-Бургас: "Тази територия, която е в сигнала, не попада в "Закона за защитените територии" и на попада в "Закона за биологичното разнообразие."

Според кмета на Царево докато не се предостави правото на морските общини да стопанисват и да отговарят за плажовете, не може да се търси отговорност от тях за подобни случаи.

Георги Лапчев, кмет на Община Царево: "Общината в момента няма компетенциите да се разпорежда. Може единствено по ЗУТ, когато има незаконно строителство, когато има поставяне на поставяеми обекти, или когато някой си позволи да отнеме незаконно, сиреч да краде, пясък от въпросния плаж. Тогава общината може да се намеси съгласно наредбата на общината"

Преди осем години на тази територия имаше разравяне от булдозери, за да се коригира руслото на реката и да се обезопасят терените на тези хотелски комплекси. По - късно ще разберем дали сега става дума за подготовка на плажната ивица за отдаването й под наем за следващия летен сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН ще получи 8 млн. лв. финансиране по проекти
БАН ще получи 8 млн. лв. финансиране по проекти
Австрийците след изборите
Австрийците след изборите