Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 39-годишната родилка, която издъхна при планирано секцио в Плевенската университетска болница на 26 юли. Ще се изясняват причините за смъртта и дали тя не се дължи на професионална непредпазливост. Бебето вече е стабилизирано - съобщиха от болницата. Днес екипи на агенция „Медицински одит" и здравната инспекция в Плевен започнаха проверка в здравното заведение. Първите резултати от експертизите ще станат ясни в рамките на месец.

Плевен

Прокуратурата започна разследване след жалба от съпруга на починалата родилка, който твърди, че жена му е приета напълно здрава за планираното секцио.

Владислав Якимов, съпруг на починалата родилка: Лекарска грешка, това е факт, който ще бъде доказан, макар и трудно. Очаквам да има наказани. Друго не ми остана - нито съм баща, нито съм съпруг.

От университетската болница ще излязат със становище след аутопсията, но съобщиха, че лекарите са направили всичко възможно, за да овладеят ситуацията. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков реанимационните действия са продължили повече от час след възникнал проблем при въвеждане в анестезия.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Дали е сърдечен проблем, който води основно и е създал проблема, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. Понеже усилията са насочени да се спаси майката, тежка хипоксия се е получила при плода и в момента в неонатологията се води борба за живота му.

След събиране на всички доказателства и медицински документи ще бъде назначена и втора експертиза, каза окръжният прокурор на Плевен.

Ваня Савова - окръжен прокурор на Плевен: С оглед породилото се обществено недоверие в този случай, се обмисля да бъдат назначени лекари от ВМА, които ще анализират събраните доказателства и ще се произнесат относно евентуални нарушения на задълженията на лекарския екип, които да са в причинна връзка с настъпилата смърт.

Засега все още в прокуратурата не са получили резултати от аутопсията на родилката. Досъдебното производство трябва да приключи до два месеца, но срокът му може да бъде удължен.

ИА "Медицински одит" проверява случая с починалата родилка в Плевен

ИА "Медицински одит" проверява случая с починалата родилка в Плевен

Екип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е на място в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза п...