НОВИНИ

Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка

Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 39-годишната родилка, която издъхна при планирано секцио в Плевенската университетска болница на 26 юли. Ще се изясняват причините за смъртта и дали тя не се дължи на професионална непредпазливост. Бебето вече е стабилизирано - съобщиха от болницата. Днес екипи на агенция „Медицински одит" и здравната инспекция в Плевен започнаха проверка в здравното заведение. Първите резултати от експертизите ще станат ясни в рамките на месец.

bnt avatar logo
от Ирена Николова, Десислав Йолов
17:54, 31.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Прокуратурата започна разследване след жалба от съпруга на починалата родилка, който твърди, че жена му е приета напълно здрава за планираното секцио.

Владислав Якимов, съпруг на починалата родилка: Лекарска грешка, това е факт, който ще бъде доказан, макар и трудно. Очаквам да има наказани. Друго не ми остана - нито съм баща, нито съм съпруг.

От университетската болница ще излязат със становище след аутопсията, но съобщиха, че лекарите са направили всичко възможно, за да овладеят ситуацията. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков реанимационните действия са продължили повече от час след възникнал проблем при въвеждане в анестезия.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Дали е сърдечен проблем, който води основно и е създал проблема, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. Понеже усилията са насочени да се спаси майката, тежка хипоксия се е получила при плода и в момента в неонатологията се води борба за живота му.

След събиране на всички доказателства и медицински документи ще бъде назначена и втора експертиза, каза окръжният прокурор на Плевен.

Ваня Савова - окръжен прокурор на Плевен: С оглед породилото се обществено недоверие в този случай, се обмисля да бъдат назначени лекари от ВМА, които ще анализират събраните доказателства и ще се произнесат относно евентуални нарушения на задълженията на лекарския екип, които да са в причинна връзка с настъпилата смърт.

Засега все още в прокуратурата не са получили резултати от аутопсията на родилката. Досъдебното производство трябва да приключи до два месеца, но срокът му може да бъде удължен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече средства за хората с увреждания в бюджета догодина и нов закон наесен
Повече средства за хората с увреждания в бюджета догодина и нов закон наесен
​Рекордни загуби заради сушата в Германия
​Рекордни загуби заради сушата в Германия