НОВИНИ

Започва проверка за изразходваните средства за откриването на "Пловдив 2019"

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за изразходването на средствата за церемонията по откриването на Европейска столица на културата. Спектакълът на 12 януари, струваше над 2 милиона лева. Проверката е за евентуално извършено длъжностно престъпление.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
19:44, 16.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Повод за проверката са множеството публикации и коментари в различни медии, че изграденото съоръжение е твърде скъпо. Ето какво казаха от прокуратурата в Пловдив.


Галина Андреева, зам. окръжен прокурор на Пловдив: Във връзка с множеството публикации и коментари в медиите Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезира с оглед проверка дали има извършено длъжностно престъпление или неизгодна сделка в случая във връзка с разходването на средства, които касаят откриването на "Европейска столица на културата Пловдив 2019". Възложена е проверка на сектор "Икономическа полиция" при МВР - Пловдив.

От общината отказаха коментар. За БНТ от общинската фондация "Пловдив 2019" - организатор на събитието, изпратиха писмена позиция, в която заявиха, че оказват пълно съдействие на проверяващите органи и се надяват с това да спрат спекулациите.

Междувременно още в понеделник, от фондацията разпространиха становище и информация за изразходваните средства. От документа става ясно, че общата сума за откриващата церемония е 1 842 000 лева без ДДС. От тях за техническото производство на шоуто, в което влиза и наема за сцената са дадени 1 милион и 242 хиляди лева.

За артистичната продукция на немската фирма са платени 202 хиляди лева. Заплащането на всички артисти, които участваха в спектакъла "Ние всички сме цветове" е на стойност 105 хиляди лева. Документът е публичен и може да бъде намерен на сайта на фондация "Пловдив 2019". Проверката, която е назначена от Окръжната прокуратура в Пловдив трябва да приключи до 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в парламента за промените в Изборния кодекс
Спорове в парламента за промените в Изборния кодекс
Хиляди държавни служители в САЩ все още не получават заплати
Хиляди държавни служители в САЩ все още не получават заплати