Един от секретарите на Националното сдружение "Русофили" Юрий Борисов е бил задържан и разпитан. Той е и бивш главен редактор на вестник "Дума". По информация на "По света и у нас" от началото на юли Специализираната прокуратура води разследване за шпионаж. Новината беше потвърдена в предаването "Още от деня" от вътрешния министър Младен Маринов. Очаква се утре подробности за разследването да дадат Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР. Според наши източници днес са разпитвани няколко представители на ръководството на Националното сдружение "Русофили", сред които и председателят му Николай Малинов, който пък е бивш собственик на вестник "Дума". От прокуратурата заявиха, че засега няма обвиняеми.

Според неофициална информация Юрий Борисов е задържан сутринта в дома си и е отведен на разпит в Националното следствие. От прокуратурата съобщиха, че той е разпитан в качеството му на свидетел.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: И към момента се провеждат процесуално следствени действия, мога само да кажа, че тези действия се провеждат по следствено дело, което е под контрола на Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и МВР, тъй като в ход са такива действия не мога да дам повече информация.

От прокуратурата съобщиха само, че провеждат разследване по член 105 от Наказателния кодекс. В него се посочва, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, дори и да не е предоставил информация, която е държавна тайна, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Лидерът на столичните социалисти коментира, че в късния следобед е разбрал за задържането на Юрий Борисов и други лидери на "Русофили".

Калоян Паргов, председател на БСП - София: Това обвинение е много тежко обвинение. Сами осъзнаваме, че за него трябва да имаме наистина сериозни доказателства, които са свързани с устоите на държавата и с националната сигурност. И за това трябва да бъде дадена час по-скоро светлина, защото в момента текът всякакви спекулации.

Руският посланик в София коментира, че научава новината от медиите.

Анатолий Макаров, посланик на Русия в София: Аз не зная кой кого е арестувал. Не знам нищо по тази тема.

Според информация на "По света и у нас" още на 4 септември Специализираният наказателен съд е разрешил да се извърши обиск и да се изземат доказателства от дома на Юрий Борисов. На разпит е отведен и председателят на Националното сдружение "Русофили" Николай Малинов.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: След като се провеждат такива действия означава, че имаме достатъчно данни и законов повод да ги проведем тези действия, пак казвам, не мога да разширявам информацията, тъй като и към момента те течът.

Според източници на "По света и у нас" Юрий Борисов е освободен привечер, но в ареста за 24 часа е оставен Николай Малинов. Досъдебното производство е започнало в началото на юли. От прокуратурата съобщиха, че повече информация ще дадат когато интересите на разследването позволяват.

Маринов за Юрий Борисов: Към момента се провеждат следствени действия

Маринов за Юрий Борисов: Към момента се провеждат следствени действия

И към момента се провеждат процесуално-следствени действия по следствено дело, което е под контрола на Спецпрокуратурата съвместно с ДАНС и МВР. Т...