Пречиствателната станция във ваканционно селище "Елените", собственост на Ветко Арабаджиев, минава на авариен режим на работа, след като бургаската екоинспекция спря достъпа на оператора до съоръжението. От 2012 година пречиствателната станция работи без разрешително за ползване и за заустване на отпадните води.

Управителката на пречиствателната станция не позволи на журналистите да влязат заедно с екоинспекторите.

инж. Тонка Атанасова- директор на РИОСВ- Бургас - В момента заповедта, която е издала регионалната инспекция е за ограничаване на достъпа на оператора, а с тази заповед възлагаме и нареждаме собственикът на станцията да поддържа аварийно системата, за да не случи изливане в Черно море.

От екоинспекцията поясниха, че няма как да бъде напълно затворена пречиствателната станция, защото тук се поемат и отпадните води от курортното градче Свети Влас и това може да доведе до екокатастарофа. Управителката на станцията твърди, че община Несебър от две години не плаща канална такса и не предприема нищо по въпроса.

Дора Арнаудова-управител на преч.станция- Ами да си направят пречиствателна станция, да си отделят водите и тогава вече тука да се поемат само водите от „Елените" и тия хотели.

За пречистване на водите през годините са събирани такси от хотелите, въпреки че пречиствателната станция няма лиценз, а наложените глоби от екоинспекцията вече са за над 7 милиона лева. Заради жалбите на туристите от замърсени морски води част от хотелиерите са се принудили да си изградят сами локални пречиствателни станции.

инж. Георги Делев- представител на ваканционен комплекс в Елените-След като не може да се пречисти водата се зауства директно в морето. Оттам, разбира се, има болести на туристите нашите, които са по Черноморието.
Мария Константинова- управител на хотела- Основно е миризмата, това е, което се усеща на канализция, на фекалии.

До началото на новия летен сезон собственикът на пречиствателната станция трябва да представи инвестиционна програма за модернизация на съоръжението, да заплати глобите и да получи разрешително за заустване на отпадните води.