НОВИНИ

Прокуратурата започва проверка на казуса с Калин Митрев

Прокуратурата започва проверка на казуса с Калин Митрев - българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди дни името на Митрев беше замесено в мащабна схема за пране на пари в Азербайджан. Измамата разкри международно журналистическо разследване. Днес след заседанието на Министерския съвет стана ясно, че в действията на Митрев няма нарушения на българското законодателство. Самият Калин Митрев заяви пред БНТ, че няма намерение доброволно да напусне поста си, а услугите е извършвал преди поста си в банката.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:32, 07.09.2017
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

Калин Митрев лично, по телефона е дал обяснения пред правителството - че наистина е извършвал консултантски услуги и е получил доход от 425 хиляди евро. Това разказа финансовият министър Владислав Горанов днес. Доходът е деклариран, а данъците са платени в България.

Владислав Горанов, министър на финансите: На този етап от това, което сме получили като позиция от негова страна, не виждаме нарушения на българското законодателство.

Когато Митрев е постъпвал на работа в Европейската банка, ръководството е било запознато с неговата предишна дейност. По думите на Митрев банката не е притеснена от медийните разкрития.

Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие: Не би трябвало да са и не са доколкото аз съм запознат, аз ги уведомих още преди това за възможните спекулации на тази тема. Това са неща, които не засягат банката, защото обвиненията, които се сипят, и моята работа е била, когато не съм бил в банката. Няма никаква вина, нищо лошо в това което съм направил. Свършил съм си работата, платил съм си данъците.
;

Разследването на медии от няколко страни разкрива как политическият елит в Азербайджан е подкупвал европейски политици и журналисти с цел влияние. Участието на Калин Митрев е свързано с договор, който той е имал с частна азербайджанска компания за изграждането на хидростратегически проект.

Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие: Фирмата по това време работеше по това време най-вече по една голяма програма, която се финансираше в Азербайджан. В нея участваха и международни организации. Това беше местна фирма.

Сега у нас предстоят проверки и от финансовото министерство и от прокуратурата.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Според главния прокурор данните сочат възможни две престъпления като първоначален ориентир - това са данъчни престъпления и пране на пари. Разбира се, проверката ще бъде възложена и на органите на НАП. Ще се снемат обяснения, за да се установи истината дали има извършено престъпление и кой е извършителят.
Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие: След като се докаже, че няма нищо лошо и незаконно в това което съм свършил, тогава ще си търся и правата. Как точно ще си реша аз, когато му дойде времето.

Той заяви, че все пак е „възможно“ и да потърси правата си по съдебен път, както и че няма намерение да се откаже от поста си.

Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие: Защо ще се отказвам, отново ви казвам - във всичко това, което се пише, има голям елемент на догадки и спекулации.
;

В същото време от правителството обявиха, че няма как да освободят Калин Митрев.

Владислав Горанов, министър на финансите: Българското правителство номинира и предлага, но то не избира алтернативния директор на Европейска банка за възстановяване и развитие. Българското правителство не може да уволни г-н Митрев, той не е негов служител.

Правителството ще изчака становището на европейската банка и едва тогава ще излезе с позиция по казуса.

;

Депутати от всички парламентарни групи днес се въздържаха да дадат оценка на информацията, изнесена от журналистическото разследване, в което беше намесено името на Калин Митрев.

Тома Биков, ПГ на ГЕРБ: Ако е вярно, нанася много тежък имиджов удар върху България, но предварително да издаваме присъди - няма как.

Кристиан Вигенин, ПГ на „БСП за България“: Не може да вземем някакви категорични позиции, преди да са ясни фактите и детайлите, тъй като е много лесно да се хвърлят обвинения, да се правят измислени връзки. Допускам, че тази атака преди всичко е свързана с името и опита за очерняне на Ирина Бокова, покрай Калин Митрев.
Борис Ячев, ПГ на Патриотичния фронт: Ако се окаже, че това е така, ще повлияе негативно, заради личните интереси на едно семейство,заради облагодетелстването на една фамилия, в случая фамилия Бокови - ако това е вярно. Петно върху имиджа на България.
Хамид Хамид, ПГ на ДПС: Нека да изчакаме проверката и на прокуратурата и на МФ и тогава да коментираме какви са фактите. Мисля, че е прибързано по публикации да коментираме каквото и да било, преди държавните ни органи да си свършат работата.
Веселин Марешки, ПГ на „Воля“: Който е виновен трябва да си носи отговорността. Когато се докаже, че някой е виновен, трябва да е там,където предвижда закона. Не сме нито разследващи, нито съдебен орган, нито ще разследваме, нито ще даваме осъдителни присъди.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха на първо четене нов регламент за такса смет
Приеха на първо четене нов регламент за такса "смет"
Задържаха трима мъже, държали незаконно 1000 археологически обекти
Задържаха трима мъже, държали незаконно 1000 археологически обекти