НОВИНИ

Остри спорове в НС по скандала "Ало, Банов съм"

Продължава разследването по повод изнесените данни от депутата от БСП Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица. Прокуратурата очаква Елена Йончева да внесе записите, които представи вчера.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:48, 31.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Според Йончева, в качеството си на заместник-министър на културата, през 2016 година, Банов опростил неустойка за 700 000 лева на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото.

По този повод служители на Специализираната прокуратура влязоха вчера в Министерството на културата. Разгледани са документи, проведен е и разговор с министър Банов, но все още не са му снети писмени показания.

Темата предизвика политически спорове и в Парламента - с остри реплики между управляващи и опозиция.

;
Елена Йончева - БСП: Бих искала да кажа, че сме готови да подадем в прокуратурата сигнал по аферата "Ало, Банов съм". Прокуратурата се самосезира в момента, в който ние изнесохме информация по тази афера. Чакам от прокуратурата да се свържат с мен и аз ще представя цялата информация, с която разполагам.
Корнелия Нинова - БСП: От вчера държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция. Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация компромат и помия, но вицепремиерът Дончев разпореди проверка. Уважаеми колеги, вицепеример разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия. На фона на всичко това е впечатляващо оглушителното мълчание на премиера Борисов. Няма сини и червени лампи. Изведнъж светлините на МС изгаснаха. Имахме "Ало, Ваньо", "Ало, Кокинов". сега имаме "Ало, Банов".
Тома Биков - ГЕРБ: Върви през последните няколко дни компроматната атака и черната кампания, която БСП води. Вчера, под формата на "журналистическо разследване" беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. Организирана престъпна група за изнудване на хора в различни държавни институции. Няма да се поддадем на вашия рекет.
Валери Симеонов - "Обединени патриоти": Повод за нашата декларация е доста грозното изявление на председателя на БСП, поднесено като форма на декларация. Повече от ясно, че е написано тази сутрин, изпълнено с клевети, изпълнено с квалификация, изпълнено с патетични лозунги - тип "Дружество за просветни знания "Георги Кирков" преди 89-та. Това ниво е унизително, това ниво цапа българския парламент.












;
Вежди Рашидов, ГЕРБ, бивш министър на културата: Има ли според вас основание да се говори за корупция и злоупотреби в Министерството на културата? Трябва да се доказват тия, това са тежки думи. Ами, ако не се окаже така? Това Ларго е най-тежкият обект. Мина през проверки на "Глишевци", на много хора проверки, одити, управляващият орган - проверки, Европейският съюз, ОЛАФ направи проверки, защото това са европейски пари, не е художествена самодейност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният общински съвет гласува бюджета на София
Столичният общински съвет гласува бюджета на София
Трябва ли да се увеличат часовете извънреден труд?
Трябва ли да се увеличат часовете извънреден труд?